zondag 9 mei 2021

Arjen Robben wijst FC Groningen de weg in Hondsrugderby

 

Door Henk Hielkema

Arjen Robben is de naam. Voor het eerst sinds september vorig jaar voetbalde de aanvaller weer in de basis tegen FC Emmen. En met succes. Robben wees FC Groningen de weg naar de 4-0 overwinning in  de Hondsrugderby door in de tweede helft met twee assists Da Cruz in de gelegenheid te stellen om te scoren. Het plezier was van het gezicht van Robben te scheppen. Hier had hij zo hard voor gewerkt en hier had hij op gehoopt: op het veld belangrijk zijn voor de club waar hij zijn carriere begon.  

De punten in de noordelijke derby waren zondagmiddag overigens voor beide ploegen van belang. FC Emmen wilde zich met winst definitief verlossen van de plaatsen die directe degradatie zouden betekenen en FC Groningen had nog een paar puntjes nodig om zich te plaatsen voor de playoffs om een Europees ticket te bemachtigen. De uitgangsposities waren daarbij verschillend: de Emmenaren waren de laatste weken bijzonder in vorm door een gunstige reeks van zeges en gelijke spelen en de Groningers hadden de laatste zeven duels slechts een keer gewonnen.

Dat beide ploegen belang hadden bij de punten kwam de Gronings-Drentse confrontatie ten goede. Zowel FC Emmen als FC Groningen opende de wedstrijd met aanvallende bedoelingen. Er ontspon zich op de Oude Meerdijk een levendig schouwspel, dat het aankijken zeer de moeite waard was. FC Groningen-trainer Danny Buijs had een nieuw systeem bedacht met drie centrale verdedigers en waarin een basisplaats was voor Arjen Robben, die een vrije rol kreeg in de voorste linie.

Buijs wilde in Emmen het chagrijn van de laatste weken van zich afspelen en dat lukte aanvankelijk prima met een nieuw elan. De Trots van het Noorden had de laatste zeven duels weinig punten behaald en moest oppassen dat het de playoffs niet mis zou lopen. Gelukkig voor de Groningers opende Van Hintum met een rake kopbal de score, waardoor de nieuwe, frisse aanpak direct in de eerste helft al vruchten afwierp.

In de nieuwe formatie was deze keer geen plaats voor de jonge Noor Strand Larsen. Hij liet het de laatste wedstrijden volledig afweten, hetgeen Buijs verklaarde door vermoeidheid. De aanvaller wilde volgens de trainer wel, maar kon hij het niet altijd leveren vanwege de bijna zestig achtereenvolgende wedstrijden die hij al in de benen heeft. Hoe dan ook, Strand Larsen werd niet gemist in de Groningse aanvallen.

De Noor mocht in het laatste kwartier nog even in het veld komen, maar toen was de zege voor FC Groningen allang veilig gesteld. De vraag is of Strand Larsen in de laatste twee competitieduels weer als basisspeler mag beginnen, want het Groninger aanvalsspel was zonder hem veel beter dan de duels waarin hij begon. Met dank natuurlijk aan Arjen Robben.   

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten