zondag 12 september 2021

Noordelijke voetbalderby levert vermakelijke remise op: 1-1

 Door Henk Hielkema

FC Groningen en SC Heerenveen zullen niet degraderen en ook geen kampioen worden. Wat rest is een middenmootpositie voor beide teams. Hoe de ontwikkelingen in die grijze middenmoot zullen verlopen, is nog onzeker maar vast staat dat de beide noordelijke representanten in de eredivisie geen rol van betekenis zullen spelen. De onderlinge confrontatie leverde zondagmiddag in de Euroborg een 1-1 remise op.

De noordelijke derby was een wedstrijd met veel gezichten. De eerste helft was voor de Friezen en daarna drukte FC Groningen zijn tegenstander met de rug tegen de muur. Het was al met al een levendig schouwspel dat het aanzien meer dan waard was. Heerenveen had een surplus aan techniek en raffinement en de Groningers voetbalden wat opportunistischer en gooiden hun ziel en zaligheid in de strijd.

De botsing leverde gele kaarten op en Te Wierik kon in de slotfase met rood vroegtijdig douchen omdat hij er twee pakte. Op basis van de veldverhoudingen was de gelijke eindstand wel terecht. Duidelijk was wel dat SC Heerenveen een ingespeeld team bleek met vaste combinatiepatronen die onder leiding van uitblinker Joey Veerman af en toe tot dreigende situaties leidden voor het doel van de thuisclub.

Trainer Danny Buijs van FC Groningen heeft moeite om de beste elf spelers in de basis op te stellen. Dat is in deze fase niet zo verwonderlijk met nieuwe en vertrokken spelers, maar hij zal er goed aan doen om op korte termijn een vaste basiself te kiezen. De moeilijkheid voor hem is dat veel spelers in het Groninger kamp inwisselbaar zijn. Met andere woorden: er zitten nogal wat spelers in de selectie die amper voor elkaar onder doen.

Een belangrijke knoop die Buijs moet doorhakken is de spitspositie. De Leeuw kreeg de eerste duels de voorkeur boven Strand Larsen en Postema, maar de op het oude nest teruggekeerde aanvaller is meer een doelpuntenmaker dan een traditionele nummer negen. Dat was ook wel bekend maar werd de eerste competitieweken ook weer eens duidelijk. Strand Larsen zou hem tegen Heerenveen in de basis vervangen, maar door ziekte moest de jonge Noor afhaken.

Nogmaals, voor het niveau van het combinatiespel is het belangrijk dat FC Groningen binnenkort met een vaste formatie gaat voetballen. Zo lang dat niet het geval is, moet de Trots van het Noorden het vooral hebben van inzet, passie en werklust. Die drie laatste eigenschappen zouden trouwens altijd een voorname rol moet hebben in de wedstrijden van de Groningers.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten