zondag 10 april 2022

FC Groningen buigt voor SC Heerenveen in noordelijke derby

Door Henk Hielkema

Na vijf achtereenvolgende remises smaakte SC Heerenveen zondagmiddag het genoegen de noordelijke derby tegen FC Groningen te winnen: 3-1. Vurig aangemoedigd door een uitverkocht stadion voetbalden de Friezen zich niet alleen veilig maar zijn ze nu ook ineens kandidaat om de playoffs te halen voor een Europees ticket. FC Groningen zal de komende weken nog moeten vechten voor dat aangename toetje van de competitie. In elk geval profiteerde SC Heerenveen optimaal van het thuisvoordeel van een stampvol huis.

Het begin van de noordelijke derby was ook al voor SC Heerenveen. Het leek wel alsof de Friese spelers de sfeeractie van hun supporters wilden belonen. Met aanvallende intenties en met de luidruchtige steun van de fans voetbalde Heerenveen in die eerste helft op de helft van FC Groningen. Het uitverkochte Abe-Lenstrastadion ging er goed voor zitten en de verwachte Friese openingstreffer liet niet lang op zich wachten. De Groningse verdediging liet zich verrassen door een steekbal en daarna ging doelman Leeuwenburg in de fout door slap ingrijpen: 1-0.

Op basis van het veldspel was die Friese treffer dik verdiend. De Trots van het Noorden had voor de rust weinig in te brengen en dat was de verdienste van Heerenveen. Toch produceerden de gaste de gelijkmaker en die ontstond na een geweldige actie van Kasanwirjo. Op de rand van het strafschopgebied kapte hij in een beweging twee Heerenveners uit en joeg daarna de bal met zijn linkerbeen in het doel: 1-1.

Het Groningse doelpunt was een technisch hoogstandje in de eerste helft, waarin een paar Groningers negatief opvielen. In de eerste plaats doelman Leeuwenburg die niet voor de eerste keer dit seizoen een onzekere indruk maakte. Hij kreeg daarmee ook de hoon over zich heen van sommige teamgenoten die zich stoorden aan de weifelende sluitpost. Daarnaast voetbalde ook verdediger Dankerlui weer een matige wedstrijd. Na zijn fatale fouten tegen Ajax kreeg hij van trainer Danny Buijs toch weer een basisplaats, maar dat cadeautje werd door Dankerlui niet op waarde geschat.

Overigens maakte ook Paulos Abraham een matige indruk. De met veel tam-tam binnengehaalde aanvaller heeft in Groningen nog geen potten kunnen breken. De als ‘supertalent’ bestempelde speler werd in de rust terecht gewisseld voor Ngonge. In de tweede helft moesten de Groningers opnieuw snel op jacht naar een gelijkmaker, want Van Hooijdonk legde de verdediging van Groningen met een mooie beweging in de luren. Zijn schot trof doel, waarbij direct gezegd moet worden dat de voorganger van doelman Leeuwenburg, Sergio Padt, die bal vermoedelijk wel had gekeerd: 2-1.

In de slotfase werd het nog penibeler voor FC Groningen. Sven van Beek, die de naam heeft veel eigen doelpunten te maken, kopte de bal nu een keer in het vijandelijke doel (3-1) en daarmee zorgde hij voor een grotere marge in de score. Die goal verlamde FC Groningen, want echt veel doelkansen kregen de Groningers niet meer.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)