zaterdag 2 april 2022

Fouten Dankerlui nekken FC Groningen tegen Ajax: 1-3

Door Henk Hielkema

Een matig Ajax slaagde er zaterdag in om FC Groningen met 3-1 te verslaan. Twee fouten van verdediger Dankerlui zetten de Amsterdammers op het spoor. Eerst liet hij Klaassen uit zijn rug lopen en daarna maakte hij opvallend hands in het eigen strafschopgebied. Daardoor zagen de Groningers een 1-0 voorsprong veranderen in een 2-1 achterstand. Dankerlui werd in de rust gewisseld, maar het leed was toen al geleden.

En het begon allemaal zo positief voor FC Groningen. De Trots van het Noorden wilde zich tegen de koploper van de eredivisie niet ingraven voor het eigen strafschopgebied. Dat was ook een logische taktiek, want de stampvolle Euroborg had een dergelijke negatieve strijdwijze niet gepikt. Het gevolg was dat de Groninger spitsen hoog druk zetten op de bal, waardoor Ajax de grootste moeite had om het spel op te bouwen.

Het werd helemaal leuk voor de fans nadat Strand Larsen de bal achter de zwak ogende Onana schoot: 1-0. De jonge Noor verkeert dit jaar in een bloedvorm. Hij lijkt wel elke kans te verzilveren. De diagonale bal was voor de Amsterdamse keeper te veel van het goede. In de vorm van een paar jaar geleden had hij het speeltuig zeker tegengehouden.

Het positieve spel van de Groningers kreeg daarna een fikse deuk. Tadic – om onbegrijpelijke reden uitgefloten door de supporters – gaf Klaassen een niet te missen kans: 1-1. Daarmee leverde de oud-speler van FC Groningen zijn zestiende assist van dit seizoen af. En de koek was nog niet op, want in de blessuretijd van de eerste helft knalde Tadic de bal vanaf elk meter tegen de touwen: 1-2.

Een duidelijke handsbal van Dankerlui werd aanvankelijk door scheidsrechter Bas Nijhuis over het hoofd gezien, maar de VAR riep hem naar het scherm. Daar kon Nijhuis niet anders dan Ajax een strafschop toe te kennen. Volgens de Groninger bank had de arbiter al gefloten voor de rust op het moment dat Dankerlui hands maakte, maar daar kon geen bewijs voor worden geleverd.

De tweede helft probeerden de Groningers de tweede treffer te realiseren, maar echte kansen leverde het niet op. Strand Larsen moest zich door een blessure laten vervangen en ook al maakte Ajax ook in de tweede helft geen beste indruk, de voorsprong werd in de slotfase vergroot naar 3-1 door een intikker van Berghuis. FC Groningen had aardig partij gegeven, maar het kwam de fouten van Dankerluit niet meer te boven.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)