zondag 15 mei 2022

Hoofdschuldigen van sportieve malaise FC Groningen zijn Gudde en Fledderus

 Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft het seizoen afgesloten met een clubrecord: zeven verliespartijen achter elkaar. Zondagmiddag was SC Cambuur met 3-2 te sterk voor de Groningers. Trainer Danny Buijs heeft met dat record een afscheid gekregen dat hij niet verdient. De hamvraag is natuurlijk hoe het dramatische einde van de competitie heeft kunnen gebeuren en vooral: wie is daar het meest schuldig aan? Het antwoord: de clubleiding van FC Groningen. Lees hieronder de analyse.

Ze zeggen wel eens dat gedoe, geruzie en gerommel in de top van een bedrijf uiteindelijk doordringt tot op de werkvloer. En dat is met profclubs niet anders. Algemeen directeur Wouter Gudde en technisch directeur Mark-Jan Fledderus hebben er een potje van gemaakt en zij zijn de hoofdschuldigen voor het miserabele voetbal van de laatste maanden.

Een half jaar geleden werd bekend dat de verhouding tussen Buijs en Fledderus verre van optimaal was. Sterker nog, beide mannen vertelden eerlijk dat ze geen twee-eenheid vormden. Op zichzelf is dat fnuikend voor een goede samenwerking. De laatste weken werd er zelfs niet meer gegroet tussen de functionarissen die onder normale omstandigheden elkaar moeten versterken in plaats van elkaar verzwakken.

Een technisch directeur behoort het werk van de oefenmeester te faciliteren. Hij moet zorgen voor optimale werkomstandigheden voor trainer en spelers. Maar daarnaast heeft hij ook een corrigerende rol. Zeker als de trainer zijn debuut maakt in het profvoetbal. Het begon allemaal met een misplaatste grap van Buijs die over de doorgaans gepensioneerde fans bij de trainingen zei dat deze mensen beter een andere dagbesteding konden zoeken. Hij had er alleen maar last van. Op dat moment had Gudde de trainer ferm tot de orde moeten roepen. Dat gebeurde niet.

Fledderus en Gudde leiden de club zonder warmte. FC Groningen is geen grote familie maar een organisatie waarin de grens van een angstcultuur akelig dicht wordt benaderd. Ook de verhouding tussen Buijs en de werkers in het topzorgcentrum op Corpus den Hoorn was verre van optimaal. Van wederzijds respect zou amper sprake zijn en ook daar heerste kilte in plaats van warmte.

De kilheid en hardheid waarop clubiconen als Paul Matthijs en teammanager Edwin Bolt aan de kant werden gezet – Matthijs zelfs op staande voet – getuigt allerminst van mensenmanagement. Bolt vroeg een weekje vakantie in de transferperiode en dat werd hem ronduit geweigerd. Deze manier van leidinggeven schreeuwt om ruzie en gedoe. En zoals gezegd, uiteindelijk daalt het gerommel in de top neer in de spelersgroep.

In de spelersselectie rommelde het ook de laatste maanden. Niet alleen onderling maar ook in de richting van Buijs die zijn uiterste best moest doen om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dat het zover is gekomen – met het negatieve clubrecord als klap op de vuurpijl – is niet alleen het gevolg van een vertrekkende trainer die de boel de boel laat. Nee, Buijs heeft tot op het laatst zijn best gedaan maar hij werd al maanden niet meer gesteund door de clubleiding. De hoofdschuldigen van het echec van de laatste tijd zijn Gudde en Fledderus. Zij zijn er niet in geslaagd om de club op een goede en warme manier te leiden.       

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten