zondag 1 mei 2022

Wanprestatie van FC Groningen in Waalwijk

Door Henk Hielkema

De vut is eruit bij FC Groningen. De ploeg verloor zondagavond voor de vierde wedstrijd op rij. Deze keer tegen RKC dat in de eerste helft al een 3-0 voorsprong nam. De doelpunten kregen de Waalwijkers op een presenteerblaadje door verdedigende blunders. Uiteindelijk werd het 3-1 voor RKC dat de zege vierde als een kampioenschap. Handhaving in de eredivisie lijkt voor die club nu zo goed als zeker.

De urgentie van de wedstrijd werd door RKC veel hoger ingeschat dan FC Groningen. Beide clubs hadden belang bij een goed resultaat. De Waalwijkers zouden na winst vrijwel zeker het eredivisieschap veilig stellen en de Groningers konden bij een zege een flinke stap zetten richting playoffs voor een Europees ticket. Maar het leek wel alsof de pupillen van trainer Danny Buijs weinig interesse in het aantrekkelijke toetje van de competitie hadden. Ze waren niet alleen ongeconcentreerd, maar maakten ook opzichtige fouten in de verdediging.

Dankerlui was de eerste die behoorlijk in de fout ging met een veel te slappen terugspeelbal op keeper Leeuwenburg, die daarna simpel werd gepasseerd. Vermoedelijk had de Groninger verdediger niet eens gekeken naar de situatie, want de blunder was onvergeeflijk. Maar daar bleef het niet bij. Ook zijn lijngenoten waren niet bij de les bij de volgende doelpunten van de thuisclub. RKC wist niet wat het overkwam en bereikte voor de pauze een comfortabele 3-0 voorsprong.

Zette FC Groningen er dan niets tegenover? Niet veel, hoewel Strand Larsen dicht bij een goal was nadat hij de bal tegen de paal lepelde. De Leeuw had die bal nog in het doel kunnen koppen, maar hij verkeek zich op de boogbal. Voor de rest leverden de noorderlingen een wanprestatie af. Buijs, de trainer die doorgaans langs de lijn van zich laar horen, zag het allemaal aan. Hij leek versteend bij het zien van zoveel onkunde.

Buijs deed in de rust zijn best om het tij te keren. Hij wisselde aanvallend en posteerde andere spelers in de verdediging. Het ging in de tweede helft inderdaad wat beter maar meer dan een intikker van Strand Larsen zat er niet in. De ploeg was rampzalig aan de wedstrijd begonnen en dan is het heel moeilijk om tijdens het duel een knop om te zetten. Ondanks alles heeft FC Groningen nog steeds de achtste plaats in handen.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)