vrijdag 26 augustus 2022

FC Groningen stelt ook tegen NEC teleur: 1-1

Door Henk Hielkema

Niet alleen het spel van FC Groningen laat te wensen over, ook het aantal punten houdt niet over. De Groningers kwamen vrijdagavond bij NEC niet verder dan een 1-1 remise en dat mag je gerust teleurstellend noemen. Oke, van Ajax kun je verliezen, maar met tegenstanders als FC Volendam, Go Ahead Eagles en NEC mag je meer punten verwachten dan de vijf die uit het vuur werden gesleept. Heel voorzichtig mag je nu al concluderen dat het halen van de playoffs dit seizoen een moeilijke zaak zal worden. Meer dan een middenmootpositie zit er dit jaar weer niet in.

FC Groningen-trainer Frank Wormuth zette de Slowaak Suslov in de as en in de wisseling met Ngonge op rechts. Daarmee kwam de jonge speler eindelijk in de kracht van zijn spel en op de voor hem ideale positie. De vraag was natuurlijk, wat Suslov zou laten zien. In de eerste helft was dat nog niet zo bijzonder veel, want NEC was een minstens gelijkwaardige tegenstander en de noorderlingen hadden aanvankelijk weinig in te brengen. Een schot van Ngonge en een poging van Abraham waren de twee wapenfeiten die er toe deden. Suslov en Ngonge wisselden elkaars positie voortdurend af en dat kwam de aanvalsvariatie ten goede.

De Nijmegenaren kregen in het eerste bedrijf meer mogelijkheden. Maar ook zij misten de scherpte in de laatste fase van de aanval, hoewel doelman Verrips een keer een gevaarlijke kopbal onder de lat moest wegtikken. Voor de rest ontwikkelde het spel zich zoals de meeste ‘kenners’ het hadden voorspeld: het combinatievermogen van NEC voerde de boventoon en FC Groningen wilde wel, maar kwam zelden tot dreigende acties. Het was in de eerste helft meer een schaakspel dan een voetbalwedstrijd.

In het stadion van NEC was het uitvak gevuld met ongeveer vijfhonderd vrolijke FC Groningen-supporters die in witte shirts van het Groningens Ontzet massaal reclame maakten voor de stad. Hun aanstekelijke optimisme en blijheid komen positief over. Maar waar hun optimisme ten aanzien van het spel van de Trots van het Noorden op is gebaseerd, is een vraagteken. Ook al spelen hun idolen zo vlak als een houtschaaf, de aanmoedigingen lijken er niet onder te lijden.

Toch viel er voor de Groninger fans na de rust iets om voor te juichen. Duarte zorgde namelijk voor het hoogtepunt van de wedstrijd door een vrije trap perfect in het doel van Cillessen te krullen. Een mooie voorsprong voor de ploeg van Wormuth, die in de slotfase echter werd beantwoord met een gelijkmaker van NEC. Een schuiver belandde achter doelman Verrips in het Groninger doel. Daarmee kreeg de wedstrijd trouwens de eindstand (1-1) die het verdiende. Hier en daar konden de clubs bogen op een doelrijpe kans, maar een bovenliggende partij viel niet te ontdekken.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)