zaterdag 11 maart 2023

Komende derby tegen SC Heerenveen is van levensbelang voor FC Groningen

 Door Henk Hielkema

FC Groningen moet volgende week winnen van SC Heerenveen om het vege lijf te redden. Dat is de conclusie na de nipte nederlaag in Alkmaar tegen AZ: 1-0. Evenals de vorige week tegen Feyenoord voetbalden de Groningers op een aanvaardbaar niveau maar weer konden ze met lege handen de terugreis aanvaarden. De noordelijke derby van aanstaande zondag is van cruciaal belang. Incasseert FC Groningen dan weer een verliespartij, dan zal ernstig rekening gehouden moeten worden met degradatie naar de eerste divisie.     

Hield FC Groningen tegen koploper Feyenoord vorige week tot vlak voor het einde nog zicht op een resultaat, in Alkmaar keken de Groningers al na een paar minuten tegen een achterstand aan. Een fraai afstandsschot verdween met een boog onhoudbaar voor Verrips in het doel: 1-0. Daarna spande AZ zich niet bovenmatig in om de tweede goal te produceren. Daardoor kregen de mannen van trainer Van der Ree een redelijk spelaandeel met een handjevol kansen op de gelijkmaker.

Een schot van Manu belandde via de paal naast het doel en een vrije trap van Suslov werd gekeerd door de AZ-goalie. Voor de rest voetbalde FC Groningen in die eerste helft goed mee. Toch kon je het verschil tussen beide teams goed zien. Zo op het oog speelden de Alkmaarders met veel zelfvertrouwen en hadden de Groningers iets meer moeite om tot vloeiende combinaties te komen.

In de tweede helft kon FC Groningen geen vuist maken en zagen de meegereisde supporters voor de zoveelste keer het grote manco: het maken van doelpunten. En dat laatste is het belangrijkste onderdeel van het spel. Je kunt nog zo goed spelen, als je de bal niet in het vijandelijke doel schiet, kun je amper aanspraak maken op een resultaat. Aan werklust en inzet ontbreekt het niet bij de Groningers, maar het rampzalige seizoen heeft inmiddels geknaagd aan het zelfvertrouwen.

Maar evenals de vorige week was er van een groot kwaliteitsverschil geen sprake, dat je wel zou verwachten in een wedstrijd tussen de nummer twee van de eredivisie en de een-na-laatste op de ranglijst. De Trots van het Noorden lijkt minder op de worstelende ploeg van voor de winterstop. Zowel tegen Feyenoord als tegen AZ voetbalde het elftal op een aanvaardbaar niveau.

Je zou zeggen dat de punten straks wel worden binnen geharkt. De vraag is alleen of het niet wat te laat is voor een succesvolle eindsprint. De concurrentie sprokkelt de puntjes en FC Groningen heeft na 25 competitiewedstrijden slechts vier keer gewonnen. Cijfermatig ziet het er dus slecht uit voor de noorderlingen. De ommekeer zou volgende week kunnen komen als SC Heerenveen op bezoek komt in de Euroborg. Die wedstrijd is van levensbelang.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten