zaterdag 4 maart 2023

Omstreden rode kaart nekt FC Groningen in de Kuip

 Door Henk Hielkema

FC Groningen was zaterdagavond in de Kuip bijna de spreekwoordelijke bananenschil voor koploper Feyenoord. Pas in de slotminuten bogen de Groningers hun hoofd na een succesvolle voorzet van Idrissi die pardoes in het doel belandde: 1-0. Zelfs met tien man – Maatta kreeg tweemaal geel, dus rood – hielden de noorderlingen de Rotterdammers tot vlak voor tijd in bedwang. De meegereisde supporters uit Groningen vierden al een feestje maar gingen uiteindelijk toch teleurgesteld naar huis.    

Als iemand naar de wedstrijd keek, die niet op de hoogte was van de stand op de ranglijst, dacht in de eerste helft dat er twee teams voetbalden die heel dicht bij elkaar stonden. Het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 17 was namelijk nauwelijks waarneembaar. Natuurlijk maakte Feyenoord een iets betere indruk, maar veel uitgespeelde kansen konden de Rotterdammers niet scheppen. Aan de andere kant had Manu een mogelijkheid om verrassend te scoren, maar hij nam de bal verkeerd aan in kansrijke positie.

Nee, FC Groningen had totaal geen last van Kuipvrees. De exponent van de welverzekerde houding was de pas achttien jaar geworden Thijmen Blokzijl, de blonde Beckenbauer. De piepjonge verdediger speelde in het hart van de verdediging met de borst vooruit en leek totaal niet onder de indruk van de stampvolle Kuip. Blokzijl was amper op een fout te betrappen en had ook geen overtredingen nodig om zich staande te houden.

FC Twente schijnt al interesse te hebben in de talentvolle voetballer, maar het zou me niet verbazen als hij de komende zomer aanbiedingen krijgt van grotere clubs. Blokzijl zal inmiddels op veel lijstjes staan in binnen- en buitenland. Trainer Van der Ree houdt hem terecht in de basis ongeacht de penibele situatie waarin de Trots van het Noorden momenteel verkeert.

De rode kaart voor de FC Groningen-verdediger Maatta werd sterk betwist door het Groninger kamp. De verdediger kreeg vlak voor rust geel wegens tijdrekken en na de pauze kreeg hij weer geel nadat hij de bal hard tegen een op de grond liggende Feyenoorder schoot. Terwijl de grensrechter gewoon voor een uitbal vlagde, deelde scheidsrechter Kooij de tweede gele kaart uit aan de verbaasde verdediger.

De veldverwijzing maakte het natuurlijk extra moeilijk voor FC Groningen, dat ondanks de nederlaag kan terugkijken op een goede wedstrijd. De situatie op de ranglijst is er niet rooskleuriger op geworden, maar Van der Ree en zijn pupillen houden aan het duel tegen Feyenoord ongetwijfeld voldoende aanknopingspunten over om met frisse moed de volgende tegenstander – AZ uit – tegemoet te treden.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten