zondag 19 maart 2023

FC Groningen in nood: fans in gevecht met spelers, tijdelijke staking en 2-0 verlies

 Door Henk Hielkema

Supporters die in gevecht gaan met hun eigen idolen, een tijdelijke staking en het vooruitzicht op een moeizame strijd tegen degradatie. Dat was de balans van de noordelijke derby tegen SC Heerenveen, die voor FC Groningen eindigde in een teleurstellende 2-0 nederlaag. De positie op de ranglijst wordt met de week zorgelijker en zo langzamerhand mag de Trots van het Noorden zich gaan voorbereiden op het spelen in de eerste divisie. FC Groningen is in nood. Echt waar.   

Een klein groepje boze supporters was vlak voor het einde van de wedstrijd helemaal klaar met de spelers van FC Groningen. Eentje stormde het veld op en daarna ontstond een vechtpartijtje tussen de fans en enkele spelers. De 2-0 achterstand konden de heethoofden niet verkroppen. De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt en vervolgens rustig uitgespeeld. Na afloop was het nog onrustig in en rond de Euroborg, waar de degradatiespook meer dan ooit heerste.

Het zag er in het begin helemaal niet naar uit dat FC Groningen in de rust tegen een 2-0 achterstand aan zou kijken. De mannen van trainer Van der Ree begonnen de noordelijke derby namelijk fris en aanvallend. Sterker nog, de Friezen werden in die beginfase bijna onder de voet gelopen. Het onstuimige begin leverde wel een paar kansjes op maar grote mogelijkheden bleven uit. En een oude voetbalwet luidt: als je ze zelf niet maakt, krijg je ze om de oren.

Onder luide aanmoedigingen van de hondstrouwe aanhang probeerden de Groningers de openingstreffer te forceren, maar dat pakte verkeerd uit. Langzamerhand kreeg SC Heerenveen meer grip op de wedstrijd en twee fouten van doelman Verrips lagen ten grondslag aan twee intikkers van de Friese spits Van Hooijdonk, die wel raad weet met buitenkansjes.

De grootste fout maakte de goalie bij de eerste tegentreffer. Hij kon een simpele bal niet naar de zijkant werken maar het speeltuig tikte hij voor de voeten van Van Hooijdonk. Niet veel later ontstond er weer gevaar voor het Groninger doel, maar Thijmen Blokzijl leek aanvankelijk redding te brengen maar een tweede inzet van Heerenveen was andermaal te machtig voor de blunderende keeper en Van Hooijdonk tikte de bal weer in het doel.

FC Groningen stond in de tweede helft voor de moeilijke opgave om drie doelpunten te maken. Een remise zou niet genoeg zijn omdat de positie op de ranglijst alleen met een zege iets verbeterd zou kunnen worden. De supporters bleven hun ploeg in de Euroborg fanatiek aanmoedigen. Tot een paar van hen het veld wilde opgaan om de FC Groningen-spelers fysiek te lijf te gaan. Op die manier wilden ze hun woede op het matige spel van de Groningers uiten. Na het veelbelovende begin zakte het niveau van de groen-witten naar een bedenkelijk niveau.     

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten