maandag 2 oktober 2023

Dick Lukkien moet het roer omgooien met een ander systeem

 Door Henk Hielkema

FC Groningen raakt snel zijn favorietenrol kwijt in de eerste divisie. Bij de seizoenstart worden emmers met punten verspeeld en vorige week vrijdagavond kon een bomvolle Euroborg het voorlopige dieptepunt zien: een 3-0 nederlaag tegen FC Den Bosch, de nummer zeventien op de ranglijst. Trainer Dick Lukkien, die door iedereen in het Noorden wordt bewierookt, slaagt er niet in om het elftal in zijn kracht te laten voetballen.

De grootste oorzaak van het tegenvallende spel is het huidige systeem, dat niet past bij de beschikbare spelers. Het breien op het middenveld en in de verdediging is niet van de lucht. Het lijkt wel alsof er een trui gebreid moet worden voor de Drentse reuzen Ellert en Brammert. Het door Lukkien zo gestimuleerde combinatiespel eindigt steevast voor het strafschopgebied van de tegenstander die daar de bus heeft geparkeerd.

Spits Kevin van Veen sprak na de wedstrijd tegen Den Bosch dat hij hooguit drie keer de bal heeft aangeraakt en dat hij veel te weinig wordt gezocht door zijn medespelers. Dat is veelzeggend en daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. Als er in de laatste fase van de aanval moet worden gevoetbald dan weten de spelers van FC Groningen niet meer hoe het moet. Tot grote teleurstelling van de hondstrouwe aanhang die in de Euroborg veel meer strijd en minder breiwerk verwacht.

We hebben het al vaker op deze plaats gezegd: het roer moet om. Wil je het publiek meekrijgen en wil je dat Van Veen vaker aan de bal komt, dan moet er eenvoudigweg simpeler gespeeld worden. De oplossing: twee vleugelspelers (op rechts een rechtsbenige en op links een linksbenige) en zet Van Veen samen met Postema in de frontlinie. Zij weten wel raad met de voorzetten en met dit spel krijg je ook het stadion achter je.

Met andere woorden: het huidige systeem van Lukkien werkt niet. De vraag is alleen wie de oefenmeester ervan overtuigt dat het anders moet. Als zijn assistenten Groninger en Goedkoop dat niet willen of kunnen, dan moet Han Berger het maar doen. Want een ding is duidelijk: op dezelfde voet zo doorgaan heeft geen zin. Als er niets verandert in de speelwijze ligt er een kleurloze rol voor de Trots van het Noorden weggelegd in de eerste divisie.         

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden en was in de vorige eeuw technisch manager bij GRC Groningen)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten