zondag 29 oktober 2023

Positie van FC Groningen-trainer Dick Lukkien lijkt onhoudbaar

 Door Henk Hielkema

De hamvraag na de 2-1 nederlaag tegen SC Cambuur is natuurlijk: haalt FC Groningen-trainer Dick Lukkien de Kerst? De met veel bombarie binnengehaalde oefenmeester blijft voor veel fans en volgers buiten schot als het gaat om de vraag wie eigenlijk schuldig is aan het tweede achtereenvolgende rampseizoen van de Trots van het Noorden. Er wordt met de beschuldigende vinger gewezen naar de scouting, de directeur, de spelers en de oud-technisch-directeur. Maar over Lukkien hoor je niets dan goeds.

En dat laatste is onbegrijpelijk. Hoeveel fouten moet je als trainer maken voordat je krediet op is? Lukkien heeft het geluk dat hij de favoriete trainer was in de ogen van de harde kern en de overige supporters. Het pleit ook voor hem dat hij als rasechte Veendammer geen gekke dingen doet. Hij is en blijft de man die ieders buurman zou kunnen zijn. Maar als je objectief naar zijn daden kijkt, dan kom je maar tot een conclusie: Lukkien bakt er niets van.

Al vanaf de eerste dag was hij de weg volledig kwijt. Voor de grootste talenten Valente en Blokzijl was aanvankelijk geen basisplek weggelegd. Daarnaast had hij niet in de gaten dat er voor de eerste divisie ander soort voetbal nodig is dan voor de eredivisie. Wat minder breiwerk en iets meer opportunisme. Vervolgens verwijderde hij driemaal een speler uit de selectie als disciplinaire maatregel en heel recent plaatste hij spits Kevin van Veen op de wisselbank, een keuze die voor veel volgers en fans opmerkelijk was.

De slechte competitiestart wordt volgens Lukkien mede veroorzaakt door te weinig inzet van zijn spelersgroep. Samen met directeur Gudde kondigde hij aan dat spelers met te weinig werklust buiten de selectie worden gezet en zelfs aangeboden worden bij andere clubs. Als je alles bij elkaar optelt, dan is het niet zo onlogisch dat er van een harmonieuze spelersgroep geen sprake is. Ook zal de relatie met de trainer niet optimaal zijn om wekelijks tot succes te komen.

Tegen het echt niet zo sterke Cambuur voetbalde FC Groningen zielloos en als los zand. Het spel was niet om aan te zien en ook de ditmaal droevig kijkende Lukkien kon na afloop weinig lichtpuntjes zien. Het is de vraag of hij nog de juiste man is die voor een ommekeer kan zorgen. In het belang van de club is het beter om afscheid van de sympathieke trainer te nemen. Op deze manier doorgaan is zinloos. Tenzij je terugkeer naar de eredivisie nu al op een laag pitje zet. Maar daar zitten de trouwe supporters echt niet op te wachten.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden en was in de vorige eeuw technisch manager bij GRC Groningen)   

 

 

       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten