woensdag 18 oktober 2023

FC Groningen-trainer Dick Lukkien geeft spelers de schuld van de slechte competitiestart: een zwaktebod

 Door Henk Hielkema

Een zwaktebod van FC Groningen-trainer Dick Lukkien. Zo kun je zijn uitlatingen in het Dagblad van het Noorden het beste typeren. Samen met algemeen-directeur Wouter Gudde hing de oefenmeester een verhaal op over de slechte competitiestart van de Trots van het Noorden in de eerste divisie. De kern van het probleem is volgens hem dat de spelers onvoldoende hun best doen. De trainer en de directeur dreigen alle spelers die de kantjes er aflopen uit de selectie en zelfs uit de club te verwijderen.

In het uitvoerige verhaal komt zijn eigen functioneren niet aan bod. Aan zelfreflectie doet Lukkien kennelijk niet. Hij schuift de schuld in de schoenen van de spelers. Het is een doorzichtige truc om zichzelf vrij te pleiten. De waarheid is dat Lukkien niet alleen verantwoordelijk is voor de taktiek en de opstelling maar ook voor de inzet – of het ontbreken daarvan – van de spelersgroep. Als hij niet tevreden is over de werklust van sommige spelers dan dient hij ze ernstig toe te spreken. Niet in de krant maar in de kleedkamer.

Het heeft er de schijn van dat de Veendammer trainer de grip op zijn selectie is kwijtgeraakt. Hij heeft al driemaal een speler uit de selectie verwijderd bij wijze van disciplinaire maatregel. Met het interview in de krant zal de verstandhouding tussen hem en de spelers alleen maar slechter worden. Reken maar dat er in de groep over wordt gesproken. Het had Lukkien gesierd om ook zijn eigen functioneren ter discussie te stellen.

Volgens de oefenmeester is hij met zijn staf bezig met een proces dat tijd nodig heeft. Maar veel tijd heeft hij niet, want de doelstelling is om direct terug te keren naar de eredivisie. Lukkien had beter kunnen kiezen voor een simpele taktiek waarin de sterkhouders in het elftal in hun kracht komen te spelen. Spits Kevin van Veen beklaagt zich erover dat hij te weinig ballen krijgt aangespeeld. Hij is een typische aanvaller die afhankelijk is van aanvoer. Dat zou een speerpunt moeten zijn in het werk van de trainer.

Lukkien is in de noordelijke voetbalwereld zo’n beetje heilig verklaard. Je mag niets negatiefs over hem zeggen of schrijven. Hij is er immers in geslaagd om tweemaal met FC Emmen te promoveren naar de eredivisie. Gemakshalve wordt eraan voorbij gegaan dat hij ook tweemaal met die club is gedegradeerd. En de eerste degradatie kan op zijn conto worden geschreven. Lukkien hield destijds veel te lang het hand boven het hoofd van sommige basisspelers die hij zelf naar de club had gehaald. Zelfs de doorgaans milde voetbalverslaggever van het Dagblad, William Pomp, vond toen dat Lukkien beter had kunnen opstappen.

Dick Lukkien heeft het geluk dat hij veel krediet heeft bij de supporters die hem als nummer een op het lijstje zetten om Van der Ree op te volgen. Alle andere trainers zouden nu al zijn getrakteerd op zwaaiende, witte zakdoekjes.    

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden en was in de vorige eeuw technisch manager bij GRC Groningen)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten