donderdag 26 november 2015

FC Groningen blijft ook in Marseille met lege handen

Door Mistersnooker

FC Groningen-speler Hans Hateboer was er al bang voor. Hij wilde in de aanloop naar het treffen met Olympique Marseille niet dat zijn club als het lelijke eendje wordt gezien in de Europa League. Zijn vrees leek in de eerste helft bewaarheid te worden. Het lelijke eendje gedroeg zich na het beginsignaal als een bange wezel en was de muis in het kat-en-muis-spel. Marseille won uiteindelijk met 2-1.

Natuurlijk was de ploeg van trainer Erwin van de Looi al uitgeschakeld in de poule, maar zoals FC Groningen zich in het uitduel tegen Marseille aanvankelijk presenteerde, leek nergens op. Het was om je diep voor te schamen. In de eerste helft vertoonden de Groningers zich zelden op de helft van de tegenstander en er was geen enkele wil om er een wedstrijd van te maken.

Gelukkig waren de fans uit Groningen niet welkom bij het duel, want ze hadden er geen plezier aan beleefd. Het leek wel alsof Van de Looi zijn elftal de wei had ingestuurd met de opdracht om de nederlaag zo klein mogelijk te houden. Spits Danny Hoesen stond op een eiland voorin, waar hij geen enkele medespeler zag. Een ondankbare taak voor de aanvaller die toch al niet overstroomt van zelfvertrouwen.

Marseille kon doen en laten wat het wilde. De openingstreffer was een blunder van doelman Padt die de bal niet klem kon krijgen. De rebound was een buitenkansje om de score open te breken. Padt wordt door sommige analisten weliswaar af en toe de hemel ingeprezen, maar in feite is hij een technisch zwakke doelman die weinig ballen klem vangt. Wie de rebounds van hem in een wedstrijd bijhoudt, heeft een telraam nodig.

FC Groningen speelde na de rust iets meer vooruit. Wonder boven wonder leverde dat ook een doelpunt op, hoewel er een verdedigende blunder aan te pas moest komen om Maduro een niet te missen kans te bieden. Dat meevallertje spoorde de Groningers aan om een beetje te gaan knokken voor een puntje. Marseille begon wat slordiger te voetballen en het tweede Europese punt leek in aantocht. Tot de laatste minuten toen de thuisclub de winnende treffer realiseerde.

Tot dusverre presteert de Trots van het Noorden van alle clubs in de Europa League het slechtst. Dat Van de Looi in Marseille krachten wilde sparen voor de competitiewedstrijden - hij gaf de jonge Tibbling daarom ook rust - is logisch, maar hij moet toch ook weten dat je op het Europese platform de naam van de club te grabbel kan gooien. Als een tegenstander sterker is dan kun je dat bij een verliespartij aanvoeren als oorzaak, maar dat je het vertikt om aan te vallen is niet te verteren. Zelfs niet als er zogenaamd niets meer op het spel staat.