zondag 29 oktober 2017

FC Groningen gebaat bij vertrek Ernest Faber



Door Mistersnooker

FC Groningen is gebaat bij het vertrek van trainer Ernest Faber. En als de oefenmeester realistisch is, werkt hij mee aan een vervroegde aftocht. De uitschakeling in de beker tegen laagvlieger Roda JC en het verlies tegen Sparta, de hekkensluiter van de eredivisie (2-1) betekenen de genadeklap voor Faber die met zijn ploeg nu in een situatie zit die hij zelf heeft veroorzaakt.

Het gaat er nu niet meer om of Faber een goede trainer is. Belangrijker is de vraag in hoeverre de trainer schuldig is aan de sportieve misere. En het antwoord kan alleen maar bevestigend zijn. De twee recente verliespartijen zijn mede het gevolg van de disciplinaire maatregel tegen Idrissi en Mahi, twee van de beste spelers van FC Groningen.

De beide gestrafte spelers wordt onder meer verweten dat ze hun ‘eigen wedstrijdjes’ spelen. Idrissi werd verweten dat hij totaal niet mee verdedigt en Mahi zou alleen uit zijn op persoonlijk succes om later een betere transfer af te kunnen dwingen. Daarnaast heeft Mahi zich onheus gedragen in de kleedkamer. Volgens ingewijden zou een heftige ruzie met zijn teamgenoot Lars Veldwijk ten grondslag liggen aan de ernstige strafmaatregel van de club: voor een week verbannen van de trainingen en wedstrijden.

De rol van Faber in het geheel is bepalend. Als technisch eindverantwoordelijke is hij er niet in geslaagd om iedereen dezelfde koers te laten varen. Met andere woorden: Idrissi en Mahi waren onvoldoende doordrongen van het teambelang en daar had Faber wel voor moeten zorgen. De discipline binnen de selectiegroep is al een tijdje ver te zoeken en ook het gemak waarmee spelers rode kaarten incasseren, getuigt niet van beheersing in het belang van het elftal.

Faber en zijn assistenten Marcel Groninger en Peter Hoekstra zijn allen oud-spelers die de voetballers kennelijk te veel de vrije teugels hebben gegeven. De veertigers wilden vermoedelijk niet als politieagenten optreden, terwijl dat soms wel nodig is om het groepsbelang te bewaken. En het is moeilijk om de teugels in een later stadium weer aan te halen. Daarom zit er voor de clubleiding nu niets anders meer op dan de ontslagbrief voor Faber te gaan schrijven. Alles in het belang van de club, want doorgaan op de huidige voet, is vragen om moeilijkheden.

Nogmaals, Faber kan best een goede trainer zijn en een innemende persoonlijkheid. Daar gaat het nu niet meer om. Belangrijk is nu dat de huidige situatie vraagt om een ingreep. De selectie schreeuwt om een nieuwe, frisse leiding. Faber vertelde na de schorsing van Idrissi en Mahi dat de spelers nu weten waar de grenzen liggen. Maar hij vergat erbij te vertellen dat ze die grenzen kennelijk nog niet wisten. En dat mag de trainer zich persoonlijk aanrekenen.

De vraag wie het roer nu moet overnemen is gemakkelijk te beantwoorden: Ron Jans. Hij is in het huis aanwezig dat hij zo goed kent en is op dit moment de meest geschikte persoon om Faber op te volgen. Jans heeft al aangegeven dat hij dat nooit zal gaan doen, maar in het belang van de club zal hij op deze woorden moeten terugkomen.


(Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten