zaterdag 21 oktober 2017

FC Groningen-trainer Faber verklaart de oorlog aan enkele basisspelers



Door Mistersnooker

Het is oorlog tussen FC Groningen-trainer Ernest Faber en een deel van de spelersgroep. Na de nederlaag tegen Willem II (0-1) vertoonden Idrissi en Mahi volgens de oefenmeester ‘ontoelaatbaar gedrag’ en werden vervolgens uit de selectie gezet. Idrissi is gedegradeerd naar de beloften en Mahi moet zich maandag melden bij de directie van de club. Het lijkt een laatste poging van Faber om het tij te keren. De Trots van het Noorden komt namelijk steeds dichter bij de gevarenzone van de eredivisie.

Wat de verbannen spelers precies hebben uitgespookt, is niet bekend maar een dergelijk strenge strafmaatregel komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. De ontwikkelingen bij de club moeten gezien worden als symptomen van een ernstige sportieve – en nu dus ook een intermenselijke – crisis. Met 9 punten uit 9 duels, waarvan er zes in de Euroborg zijn gespeeld, stevent FC Groningen af op een dramatisch seizoen waarin het zomaar in degradatiegevaar kan komen.

Faber eist niet alleen meer inzet en passie van zijn spelers maar ook meer durf en aanvallender voetbal. Het is nu voor het eerst dat hij met de vuist op tafel slaat. Hij moest ook wel, want zoals het vanaf de competitiestart ging, kon het niet langer. De trainer maakte zijn bedoelingen tijdens het duel met Willem II al duidelijk toen hij in de tweede helft de jongelingen Reis en Absalem in de ploeg bracht voor de zwakke Jenssen en Idrissi.

Het leek een goede ingreep, want met de nieuwelingen kreeg het elftal meer energie. Ondanks het feit dat ze met tien man een 1-0 achterstand moesten goedmaken (Hrustic kreeg in de eerste helft al een rode kaart) speelde de equipe van Faber vol op de gelijkmaker. Daardoor werd het toch nog een leuke tweede helft waarin FC Groningen een paar keer dichtbij een doelpunt was.

De Groningers hebben de komende weken geen last van kritische eigen aanhang, want met Roda JC (voor de beker), Sparta en Heracles zetten ze zich vanaf woensdag schrap voor drie uitwedstrijden. Het lijkt erop dat Absalem en Reis in die wedstrijden het vertrouwen krijgen van Faber. Voor hem is het te hopen dat de ontmoetingen op vreemde bodem gunstig verlopen. Goede resultaten maken hem niet alleen sterker in de oorlog met sommige spelers, maar versterken ook zijn eigen positie.

Als de wedstrijden tegen Roda, Sparta en Heracles slecht voor FC Groningen aflopen dan hoef je geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de laatste dagen van Faber bij de club zijn geteld. Door oorlog te maken met enkele basisspelers neemt hij een risico. Hij hoopt om een gunstig effect maar als die uitblijft, heeft Faber met vuur gespeeld en verloren. Overigens pleit het voor hem dat hij op dit moment ingrijpt, want zonder schokeffect zou er weinig in positieve zin gaan veranderen.

 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten