zondag 1 april 2018

Zege op Ajax bleek een slechte 1-april-mop


Door Mistersnooker

Het leek een geweldige middag te worden in de Euroborg. FC Groningen domineerde de wedstrijd tegen Ajax en kwam na een 1-0 voorsprong in de gelegenheid om de Amsterdammers op grotere achterstand te zetten. Mahi miste echter een strafschop en Ajax-doelman Nani redde een paar keer met katachtige reacties. In de tweede helft kwam Ajax niet alleen op gelijke hoogte maar won ook nog in de slotfase. Een zege op Ajax bleek een slechte 1-april-mop.

Een voor deze gelegenheid stampvolle Euroborg zag de Trots van het Noorden zoals de clubleiding dat een klein jaartje geleden aan de fans had beloofd: dominant, aanvallend, brutaal en met passievol spel. Het werd zondagmiddag derhalve een meeslepende krachtmeting waarin de Amsterdammers heel lang de onderliggende partij was.

Achteraf zou je kunnen zeggen dat FC Groningen in de tweede helft met wat meer ingebouwde zekerheden de voorsprong had moeten verdedigen. Maar dat is een koe in de kont kijken. Nee, het elftal van trainer Ernest Faber verdiende om de drie punten in eigen huis te houden en Ajax met een nederlaag terug naar huis te sturen.

Je vraagt je langzamerhand af waarom een vol stadion en een tegenstander als Ajax nodig zijn om een meeslepende wedstrijd te spelen. Het lijkt erop dat het voetballen met een vaste basis veel voordelen biedt. Het combinatiespel is er namelijk op vooruit gegaan en de spelers vinden elkaar gemakkelijker dan in het verleden. Bovendien lijkt de equipe van Faber het beste te gedijen in een systeem met twee spitsen.

FC Groningen mag dan een goed gevoel over houden aan het onverdiende verlies, maar er zal nog wel even een paar puntjes gesprokkeld moeten worden. De teams in de gevarenzone doen namelijk hun best om boven de degradatiestreep te eindigen en de afstand met een plaats om nacompetitie te spelen is voor de Groningers slechts zes punten. Het is een cliche maar voor hen staan er nog enkele finales op het programma.

Tegen SC Heerenveen, volgende week zondag, staat er dus veel op het spel. Het wordt in Heerenveen sowieso een beladen duel omdat de Friezen vechten voor een plaats in de playoffs voor een Europees ticket. Wie FC Groningen tegen Ajax heeft zien voetballen, denkt dat SC Heerenveen een simpele prooi zal worden. Maar zo zit het voetbal niet in elkaar.

 (Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten