zaterdag 27 oktober 2018

Falende spitsen laten FC Groningen in de steek tegen PSV


Door Henk Hielkema

FC Groningen had zaterdagavond in de Euroborg een geweldige kans om koploper PSV de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen. De ongeinspireerde Eindhovenaren waren rijp voor de slacht, maar verlieten de groene kathedraal wel met de volle buit: 1-2. De trouwe Groninger fans hadden na afloop applaus over voor het energieke spel van hun favorieten die er een meeslepende voorstelling van maakten.

De ploeg van trainer Danny Buijs kreeg in de slotfase de deksel op de neus door een late tweede tegentreffer. Maar het elftal verdiende het om de wedstrijd te winnen. En dat was zeker gelukt met een goede spits. Mateo Cassierra en Jannik Pohl faalden in de afwerking. De mogelijkheden waren er wel maar de hard werkende Pohl liet weer eens zien dat hij de kwaliteit mist om in de eredivisie te spelen. En Cassierra maakte duidelijk waarom Ajax hem vooralsnog niet goed genoeg acht.

FC Groningen miste een kansenbenutter en daarmee is verklaard waarom het na tien wedstrijden nog maar zes doelpunten heeft gemaakt. De geblesseerde Mahi werd ernstig gemist. Misschien is het een optie om de lange Tim Freriks een basisplaats te gunnen. Hij maakte onlangs als invaller een uitstekende indruk en voetbalt fris van de lever. Bovendien is hij doelgericht.

Het prima veldspel tegen PSV mocht de aanhang dan tot tevredenheid stemmen, de situatie voor de Groningers is er op de ranglijst niet beter op geworden. In tegendeel, De concurrenten NAC, FC Emmen en De Graafschap sprokkelden wel belangrijke punten waardoor de Trots van het Noorden nu alleen hekkensluiter is.

De eerstvolgende wedstrijd (volgende week uit tegen Excelsior) moet gewonnen worden om het tij te keren. De vraag is echter of de ploeg het prima optreden van zaterdag in Rotterdam kan omzetten in de tweede zege van het seizoen. Hoe langer het duurt om punten te pakken des te moeilijker het zal worden om uit het dal te klimmen.
                       
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           


Geen opmerkingen:

Een reactie posten