zaterdag 6 oktober 2018

Ron Jans weg en Hans Westerhof als steunpilaar voor Danny Buijs


Door Henk Hielkema

FC Groningen slaagde er zaterdagavond niet in om een puntje te pakken van ADO Den Haag (0-1), dat nog slechter voetbalde dan de noorderlingen. Met de tegenstanders Heracles en PSV voor de boeg geloven alleen de superoptimisten nog in een resultaat in deze duels. De vraag is: wat nu FC Groningen? Doorgaan op de huidige weg is geen optie.

Technisch manager Ron Jans verkondigde enkele weken geleden nog dat hij en hij alleen verantwoordelijk is voor de huidige selectie. Even daarvoor zei hij nog dat de spelersgroep goed genoeg is voor een plaats in de bovenste helft van de ranglijst. Zou hij dat nog steeds vinden? Het lijkt er veel op dat Jans een verkeerde inschatting heeft gemaakt en dat kan desastreuze gevolgen hebben voor het profvoetbal in Groningen.

Door het interlandweekeinde heeft de clubleiding veertien dagen de tijd om iets te verzinnen waardoor het op het veld beter gaat dan tijdens de eerste acht competitiewedstrijden. Als technisch eindverantwoordelijke zou Jans eigenlijk moeten opstappen. Het spel ziet er niet uit en de spelers ontberen de kwaliteit om zich veilig in de middenmoot te spelen.

Iedereen is het er over eens dat trainer Danny Buijs geen blaam treft. Maar een onervaren oefenmeester in deze penibele situatie is vragen om moeilijkheden. Nogmaals, doorgaan met verliezen is geen optie als de club tenminste koste wat het kost in de eredivisie wil blijven. Buijs wordt weliswaar bijgestaan door een ervaren assistent in de persoon van Spijkerman maar de waarde van die combinatie is moeilijk in te schatten. Erwin Koeman als klankbord voor Buijs zou ideaal zijn maar hij werkt nog steeds in Turkije. Misschien is het een optie om de ervaren Hans Westerhof aan de staf toe te voegen.

Het lijkt in elk geval zinnig voor de clubleiding om alle mogelijkheden de komende weken eens op een rijtje te zetten. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk en daar is ook iedereen het over eens. Jans weg en Westerhof als steunpilaar voor Buijs is een van de mogelijkheden. Het woord is nu aan directeur Hans Nijland die knopen moet doorhakken.
            
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten