zondag 21 oktober 2018

Wanneer grijpt Hans Nijland in bij FC Groningen?


Door Henk Hielkema

Na de 4-1 nederlaag bij Heracles moet je je afvragen wanneer directeur Hans Nijland van FC Groningen ingrijpt. Met 4 schamele puntjes uit negen duels - en met PSV als volgende tegenstander – schreeuwt de situatie om maatregelen. De voormalige Trots van het Noorden staat nu als hekkensluiter op de plaats die gedwongen toegang verschaft tot een lager voetbalniveau. Met andere woorden: degradatie dreigt.

Doelman Sergio Padt blunderde tegen Heracles bij drie van de vier  tegentreffers. Hij is de personificatie van de Groninger neergang. Bij de beide eerste tegenstreffers ging hij als een pupil in de fout en vooral de manier waarop hij de bal direct na de rust door zijn handen liet glippen maakte hem tot het lachertje van Almelo.

Er gaan nu stemmen op die pleiten voor een nieuwe start zonder technisch manager Ron Jans en met een ervaren oefenmeester. De start van het seizoen heeft in elk geval uitgewezen dat het gevoerde beleid tot weinig positiefs leidt. Jans functioneert ondermaats als nieuwbakken technisch manager en trainer Danny Buijs zit met de gebakken peren.

Toegegeven, Buijs is niet veel te verwijten, maar in het belang van het voetbal in Groningen zou hij plaats moeten maken voor een ervaren trainer. Dit elftal in deze situatie vraagt om een strenge en ervaren hand. Het helpt niet om met een onervaren oefenmeester uit deze crisis te komen. Als je uit gaat van een nederlaag tegen koploper PSV dan heeft FC Groningen over een week vier punten uit tien wedstrijden en dan mag je als seizoenkaarthouder eisen dat er iets gebeurt.

Doorgaan met verliezen is geen optie. Na het verlies tegen Heracles is het hoog tijd voor een nieuwe start met nieuwe mensen aan het roer. Ron Jans kan het beste de eer aan zichzelf houden en Danny Buijs zal een stapje terug moeten doen. Als de club nog verder weg zakt in het moeras, is het wellicht te laat voor een reddingsactie.

Dus nogmaals de vraag: wanneer grijpt Hans Nijland in? Het woord is nu aan hem.
                
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten