maandag 29 oktober 2018

Trainer Danny Buijs is ook schuldig aan de sportieve malaise bij FC Groningen


Door Henk Hielkema

De sportieve malaise bij FC Groningen wordt terecht toegeschreven aan het clubbeleid dat een paar jaar geleden werd geformuleerd als ‘vanaf 2018 moet minstens de helft van de spelersselectie bestaan uit spelers uit de eigen jeugdopleiding’. Gebleken is dat je in de eredivisie naast talent ervaring en routine nodig hebt om wedstrijden te winnen. Ook het technisch management treft schuld aan de huidige situatie door de selectie te hoog in te schatten. Trainer Danny Buijs blijft in de vele beschouwingen buiten schot, maar ook hem valt wel degelijk iets te verwijten.

De debutant in het betaalde voetbal wordt geprezen om zijn passie en inzet die hij ook had als speler. Dat is waar. Maar de trainer in het profvoetbal moet meer in zijn mars hebben dan enthousiasme. In deze wereld krijgt hij te maken met veel belangrijke bijzaken die hij in het amateurvoetbal niet tegenkwam. Hij moet naast het geven van goede trainingen ook om kunnen gaan met ontevreden spelers en aangetrokken buitenlandse voetballers.

Buijs is er niet in geslaagd om Tom van Weert en Jesper Drost in het begin van de competitie voldoende te motiveren om bij FC Groningen te blijven spelen. Na een paar basisplaatsen wilden deze spelers geen genoegen meer nemen met een wisselrol. Kennelijk heeft de trainer bij deze spelers te hoge verwachtingen gewekt omtrent hun rol in het geheel. Vermoedelijk zijn er geen goede afspraken gemaakt aan het begin van de competitie. Je kunt de beschuldigende vinger wijzen in de richting van de vertrokken spelers, maar de trainer heeft hierin ook een rol gehad.

De voor Van Weert geruilde Jannik Pohl vertelde onlangs in de media dat hij de aanwijzingen van Buijs niet goed begreep omdat hij de Nederlandse taal nog niet beheerst en omdat Buijs het Engels niet goed zou beheersen. Dat is natuurlijk funest voor een buitenlandse nieuwkomer. Pohl zal dit ongetwijfeld ook aan de trainer hebben duidelijk gemaakt en Buijs had toen direct maatregelen moeten nemen. Deze affaire staat trouwens los van het feit dat de kwaliteiten van de speler ontoereikend zijn voor de eredivisie.

Met Van Weert en Drost in de selectie zou FC Groningen meer mogelijkheden hebben gehad om punten binnen te halen. Zo heeft Van Weert meer in huis dan Pohl. Verder is Buijs er nog niet in geslaagd om een stempel te drukken op het spel van de Groningers. Oud-FC Groningen-volger Jan Mennega liet de vorige week nog opschrijven dat hij geen structuur in het veldspel kan ontdekken waaraan de hand van de trainer te zien is.

Buijs heeft nu laten doorschemeren dat hij in elk geval blijft tot aan de winterstop. Als het tot die tijd niet beter is geworden met het halen van de broodnodige punten, dan zal hij zijn positie gaan evalueren. Directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans hebben al laten weten Buijs niet te gaan wegsturen. Maar wat als de club dan nog steeds de rode lantaarn draagt? Dan zal er wel degelijk iets moeten gebeuren.
                          
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten