zaterdag 2 februari 2019

FC Groningen knokt zich uit het moeras


Door Henk Hielkema

FC Groningen is nog lang niet veilig, maar het voetbalde in de eerste helft tegen Willem II met zoveel zelfvertrouwen en elan dat het niet lang meer zal duren voordat de ploeg van trainer Danny Buijs zich genoeglijk kan gaan nestelen in de middenmoot. De 2-1 zege in Tilburg was een goede afspiegeling van de krachtsverhouding, ondanks het feit dat de Groningers na de pauze met kunst en vliegwerk de voorsprong moesten verdedigen.

De met zes spelers versterkte groep joeg de vorige week landskampioen al de stuipen op het lijf en kennelijk gaf dat zoveel vertrouwen dat de Groningers er vanaf het beginsignaal volop tegenaan gingen tegen Willem II. Ook Buijs was kennelijk in een optimistische bui want hij posteerde de jonge Sierhuis in de spits. De huurling van Ajax beschaamde het vertrouwen van zijn trainer niet, want hij scoorde de tweede goal.

Er werd vooraf gezegd dat FC Groningen in Tilburg moest winnen omdat de volgende tegenstanders Feyenoord en Vitesse zijn. Maar als de ploeg tegen deze opponenten net zo fris en fruitig voetbalt, dan moet niemand opkijken van een paar verrassende uitslagen. Nee, zoals de noorderlingen zich deze weken presenteren, zijn ze de rest van de competitie vrijwel zeker verlost van degradatievoetbal.

Door de komst van de nieuwelingen is vooral het vertrouwen enorm toegenomen en dat zie je op het veld terug. De Buijs-equipe schrikt er niet voor terug om in een uitwedstrijd de aanval te zoeken. Ook bij Willem II dat de laatste weken ook in prima vorm verkeerde.

In tegenstelling tot het begin van het seizoen zit er nu veel meer balans in het elftal. Het middenveld wordt niet meer zonder al te veel verzet gepasseerd en ook verdedigend zit het goed in elkaar. Met de komst van Bruns en Sierhuis zijn er bovendien in aanvallend opzicht ook meer mogelijkheden. Bovendien zijn de sterkhouders Mahi en Doan gebleven.

Als straks ook de Japanner weer van de partij is – hij voetbalde de laatste weken voor zijn vaderland om de Azie-Cup – zit er misschien nog wel meer in dan een positie in de middenmoot. Het is natuurlijk nog veel te vroeg om te gaan speculeren over een playoff-plaats voor een Europees ticket maar de voortekenen van dit jaar geven daar wel aanleiding toe.
                     
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten