zondag 10 februari 2019

FC Groningen met winteraankopen meer mans


Door Henk Hielkema

Het was een slechte wedstrijd, maar in het Groninger kamp maalde daar niemand om. In blessuretijd maakte Mo El Hankouri, een van de winteraankopen, de winnende treffer tegen Vitesse (2-1) en daarmee pakte FC Groningen drie belangrijke punten. Maar omdat ook FC Emmen de volle winst veroverde tegen ADO Den Haag, zijn de Groningers nog lang niet uit de zorgen.

Mede door de komst van een zestal nieuwelingen in januari haalde de ploeg van trainer Danny Buijs na de winterstop negen punten uit vier duels en als deze trend doorzet dan wordt het eredivisieschap zonder moeite verlengd. Eens te meer werd bewezen dat technisch manager Ron Jans Buijs had opgescheept met een veel te jong elftal dat ook nog eens uit balans was.

De komende wedstrijden zijn voor de Trots van het Noorden bepalend voor de slotfase van de competitie. In de gevarenzone zitten de teams heel dicht bij elkaar en blijft het gevaar op de loer liggen. Het heeft ook weer het voordeel dat je na een reeks overwinningen zomaar in het linker rijtje van de ranglijst kunt belanden.

Het is voor alle fans in de Euroborg te hopen dat nu snel de veilige middenmoot wordt bereikt, want niemand zit in het Noorden te wachten op een spannende strijd tegen degradatie. Aan trainer Buijs zal het niet liggen, want hij heeft een gedurfde hand van wisselen. Met een puntje tegen Vitesse was hij niet tevreden. Daarom bracht hij in de slotfase Gladon als tweede spits naast de gevaarlijke Sierhuis, die als een paard werkte en de fraaie openingstreffer op zijn naam bracht.

Je moet natuurlijk altijd een slag om de arm houden, maar het zou een wonder zijn als dit FC Groningen na 34 wedstrijden onder de streep belandt. Het spannende en verdelende seizoen is alleen te danken aan de slechte start van de competitie met een eredivisie-onwaardige spelersselectie. Nogmaals, de falende Jans en zijn maatje Hans Nijland zijn daarvoor de hoofdschuldigen. Het is goed dat zij bij de club vertrekken.
                       
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten