zaterdag 23 februari 2019

FC Groningen kan de playoffs nog steeds halen


Door Henk Hielkema

In een van de slechtste wedstrijden die FC Groningen ooit speelde, was het resultaat tegen hekkensluiter NAC een puntje: 0-0. De ploeg uit Breda moest winnen om nog een kansje te maken om van de rode lantaarn af te komen. De Brabanders knokten voor elke meter maar voetbalden zo matig dat er niet meer in zat dan een schamel puntje. Bijna had een blunderende Sergio Padt de thuisploeg aan de zege geholpen, maar de bal die door zijn vingers glipte, kon hij nog net voor de doellijn terugpakken.

De Groningers leken na afloop het meest blij met het puntje, maar ze hadden het armetierige NAC gewoon moeten verslaan. Het leek wel alsof FC Groningen door de Brabanders werd meegesleurd naar een niveau dat de eredivisie onwaardig was. De teams hadden toch echt wel gezorgd voor onderscheidende wedstrijdkleding: NAC was in een felgeel shirt gestoken en FC Groningen had een donker tenue. Toch schoten de spelers elkaar om de haverklap de bal toe.

De vraag is nu of FC Groningen, dat het jaar zo goed is begonnen, nu naar boven of naar beneden moet kijken op de ranglijst. Afgaande op de resultaten en het spel van de laatste weken zou je zeggen dat de noorderlingen nog volop kunnen meedoen om een plaats voor de playoffs met als inzet een Europees ticket. Het degradatievoetbal is de ploeg nu wel ontstegen, hoewel daar in Breda niets van bleek.

In de strijd om een playoffplaats verloor FC Groningen zaterdagavond twee punten. De komende wedstrijd (thuis tegen VVV) is belangrijk om definitief af te rekenen met de gevarenzone en om het vizier de rest van het seizoen te richten op de playoffs. VVV is in die strijd een directe concurrent en na een overwinning wordt deze club op de ranglijst gepasseerd.

Voor iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt, is het van belang om vooruit te kijken en de wedstrijd tegen NAC zo snel mogelijk te vergeten. De ploeg van trainer Buijs kan de groen-witte fans nog een leuk restant van de competitie bieden. Maar dan zal er straks wel in de Euroborg van VVV gewonnen moeten worden.
                           
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten