zondag 17 februari 2019

FC Groningen op weg naar de playoffs


Door Henk Hielkema

Wat is het toch doodzonde dat FC Groningen aan het begin van het seizoen met de verkeerde spelersselectie is begonnen. De aangetrokken voetballers in de winterstop hebben van de Trots van het Noorden namelijk een elftal gemaakt dat voor niemand bang hoeft te zijn. Vraag maar aan Feyenoord dat zondagmiddag in de Euroborg een verdiende 1-0 nederlaag moest slikken.

De Rotterdammers hadden niets te vertellen. Ze gedroegen zich bovendien als een stelletje verveelde voetbalmiljonairs. Maar de echte reden dat ze vrijwel geen kans kregen om een resultaat te halen, was de gretige manier van voetballen van de thuisploeg. FC Groningen speelde als in zijn beste dagen: dominant, gedurfd, met veel zelfvertrouwen en met veel inzet.

De ploeg van trainer Danny Buijs plaatste zich door de zege op Feyenoord in het linker rijtje van de ranglijst. De Groningers boekten na de winterstop vier overwinningen en als ze hun vorm niet verliezen dan stevenen ze rechtstreeks af op een positie in de subtop. De jacht op een playoffplaats kan beginnen, waardoor de sportieve doelstelling voor dit seizoen toch nog gehaald kan worden.

Ondertussen is wel duidelijk waar het in de eerste seizoenshelft aan schortte: niet aan fouten van de onervaren trainer Buijs maar aan de samenstelling van de spelersselectie door technisch manager Ron Jans. Het moet gezegd dat de clubleiding het een en ander prima heeft gerepareerd door een zestal nieuwe spelers te halen. Maar die reparatiewerkzaamheden zouden eigenlijk niet nodig moeten zijn als je de competitie met een goede groep ingaat.

Volgende week kan hekkensluiter NAC in Breda worden geklopt en dan heeft FC Groningen in dit prille jaar alweer vijf zeges geboekt. Het zou wel eens de start kunnen zijn voor een geweldige apotheose met een plaats voor de playoffs als aantrekkelijk toetje. En je vraagt je gewoon af waar de ploeg nu zou staan als de competitie goed zou zijn gestart. Vermoedelijk vlak achter Ajax en PSV….
                    
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten