zondag 17 maart 2019

FC Groningen heeft playoffs voor het grijpen


Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft na een verdiende 1-0 zege op ADO Den Haag de playoffs voor het grijpen. De ploeg van trainer Danny Buijs speelde niet altijd even goed, maar knokte dat het een lieve lust was. De Groningers wentelen zich dit kalenderjaar in een geweldige puntenregen die hen van degradatiekandidaat veranderde in een elftal dat op de achtste plaats van de ranglijst staat. En die positie geeft recht op de playoffs voor een Europees ticket.

Het elftal voetbalde in de Euroborg met veel lef en wil om te winnen. Daarmee wiste het de angstige houding van de vorige week weg. Het leek wel alsof de Trots van het Noorden de knop heeft omgezet: voluit vechten voor een aantrekkelijk toetje van de competitie. Daarbij hielp het ook dat concurrent SC Heerenveen dit weekeinde verloor.

Buijs en consorten durfden tot voor kort niet naar boven te kijken, maar dat mogen ze nu wel doen. De trainer heeft namelijk sinds de winterstop een spelersselectie die rijp is om op een positieve manier de resterende wedstrijden af te werken. De komst van een zestal nieuwe spelers heeft het team niet alleen in balans gebracht, maar ook kwalitatief verbeterd.

Als de basiself toe is aan verse krachten in de tweede helft dan maken de invallers het team sterker in alle opzichten. Met andere woorden: Buijs beschikt nu over een selectiegroep die er ook in de breedte aanzienlijk op vooruit is gegaan. Blessures en schorsingen maken de equipe niet zwakker en dat is een luxe waar de trainer wel raad mee weet. In feite heeft Buijs een overschot aan basisspelers.

FC Groningen maakt in 2019 ook duidelijk dat het beleid van directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans ondeugdelijk was. Ze dachten met veel eigen kweek een stabiele selectie te hebben geformeerd. Jans riep aan het begin van de competitie zelfs nog dat de selectie in staat moest worden geacht om veilig in de middenmoot te spelen.

Je moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als de Groningers zou zijn begonnen met dezelfde spelersgroep als na de winterstop. De reparatiewerkzaamheden in de winter – dat moet je Nijland en Jans ook nageven – hebben van de ploeg een succesvolle formatie gemaakt. En in deze vorm zou het verrassend zijn als FC Groningen de playoffs niet zou halen.
                               
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten