zaterdag 30 maart 2019

Angsthazenvoetbal breekt FC Groningen op


Door Henk Hielkema

De strijd tussen de beide best presterende ploegen van de eredivisie in dit kalenderjaar is gewonnen door AZ (1-0). FC Groningen probeerde met een versterkt middenveld voor een verrassing te zorgen maar die vlieger ging niet op. Het angsthazenvoetbal van Buijs leverde weinig doelkansen op. De opmars van de Groningers werd zaterdagavond gestuit, maar de kans om de play-offs te halen voor Europees voetbal blijft nog altijd intact.

Trainer Danny Buijs kreeg in de kaasstad de deksel op de neus. Hij liet aanvaller Sierhuis buiten de basis en met een spitsloze formatie – Mahi was de enige vooruitgeschoven voetballer – kon FC Groningen geen potten breken. Het was niet de enige keer dat Buijs zijn ploeg in een uitwedstrijd opzadelde met een veel te behoudende taktiek. De laatste keer leverde dat een punt op maar tegen AZ incasseerde hij een verdiende nederlaag.

Buijs kwam onlangs in het nieuws met een afkeurende analyse van het technisch beleid bij de Trots van het Noorden. Volgens hem moet de club een andere koers varen. De visie, verwoord in het rapport Talent op 1, strookt in de ogen van Buijs niet met de sportieve doelstelling om bij de eerste acht teams van de eredivisie te horen. Met 50 procent van de eigen kweek in het eerste elftal kun je volgens Buijs niet in het linker rijtje van de ranglijst eindigen.

Natuurlijk heeft hij gelijk, maar de vraag is waarom hij dat niet tegen de beleidsbepalers heeft gezegd toen hij zijn contract tekende als hoofdtrainer. Tijdens die onderhandelingen is er uitvoerig over het technisch beleid gesproken en hij heeft zich destijds gecommitteerd aan de uitgangspunten van de club.

Nu het elftal in de winter is versterkt met ervaren krachten en de punten binnenstromen, haalt Buijs in feit uit naar algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans. Het is een afrekening op het moment dat beide heren al lang hebben aangegeven om plaats te maken voor anderen. Buijs heeft nu een grote mond over het beleid waar hijzelf een half jaar geleden groen licht voor heeft gegeven.

Dat is op zijn zachtst gezegd niet netjes. Nogmaals, hij heeft gelijk maar hij had zich tegen het technisch beleid moeten keren toen hij aantrad als debuterend hoofdtrainer. Buijs zou het nu ook niet leuk vinden als Nijland en Jans op dit moment zouden zeggen dat de beginnende trainer pas na een reeks nederlagen het advies van een aantal spelers opvolgde om met een 4-4-2 systeem te voetballen.
                                
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           



Geen opmerkingen:

Een reactie posten