vrijdag 8 maart 2019

FC Groningen krijgt in Utrecht loon van de angst: 0-0


Door Henk Hielkema

FC Groningen kreeg vrijdagavond in Utrecht met een schamel puntje (0-0) het loon van de angst. Het leek wel alsof de spelers van trainer Danny Buijs bang waren om te winnen. Duidelijk was dat de Trots van het Noorden tevreden was met de remise, maar de bijna vierhonderd meegereisde supporters hadden toch liever een ploeg gezien die knokte voor een zege.

Natuurlijk, de degradatiezone is verlaten dankzij een puntenregen in dit jaar waarin de Groningers beter presteren dan nagenoeg alle andere eredivisieteams, maar ze moeten nu vechten voor het behalen van de playoffs voor een Europees ticket. Het puntje kan daarbij helpen. Maar de wil om drie punten mee naar huis te nemen was tegen FC Utrecht ver te zoeken.

Buijs zei het al in de aanloop naar de wedstrijd: ‘We kijken nog niet naar boven op de ranglijst’. De vraag is: waarom niet? Hij hoeft echt niet meer bang te zijn voor degradatie. Er moet nu vol worden ingezet op plaatsing voor de playoffs, waarmee de sportieve doelstelling voor dit seizoen gehaald wordt en bovendien de fans getrakteerd worden op een aantrekkelijk toetje van de competitie.

De knop moet om. Angst is een slechte raadgever en FC Groningen heeft na de winterstop in principe een te goede spelersselectie om op de nul te spelen. Spits Sierhuis werd in Utrecht de dupe van een te behoudende taktiek. Hij stond op een eilandje en bleek ook niet in staat om de bal voorin vast te houden. Met armgebaren accentueerde hij zijn uitzichtloze positie en in de tweede helft verloste Buijs de jonge aanvaller uit zijn lijden door hem te wisselen.

Komende zondag in de Euroborg tegen ADO zal FC Groningen vol op de winst moeten spelen. Dat is de ploeg niet alleen verplicht tegenover de supporters maar ook tegenover zichzelf. Zoals het elftal zich presenteerde bij FC Utrecht was ronduit laf en veel te behoudend.     
                             
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten