zondag 18 augustus 2019

Er zit muziek in FC Groningen


Door Henk Hielkema


Er zit muziek in FC Groningen. Dat is wel de belangrijkste conclusie na de 0-0 remise bij AZ in Den Haag. Tegen een van de betere clubs voetbalden de Groningers minstens gelijkwaardig. En dat zonder Doan, die in de warming up afhaakte wegens ‘hoofdpijn’. De verwachting is dat de Japanner een dezer dagen verkast naar PSV. Dat is ook de vermoedelijke reden dat hij met migraine op de tribune zat en niet op het veld.

Natuurlijk is Doan een van de betere spelers in de selectie van trainer Danny Buijs, maar zijn vervanger Sam Schreck deed het naar behoren. Zoals ook de overige spelers van de Trots van het Noorden zich van hun beste kant lieten zien. Na de winst op FC Emmen, de bizarre nederlaag tegen FC Twente en het gelijkspel tegen AZ is zonneklaar geworden dat er meer voetbal in het elftal zit dan het vorige seizoen.

Het is de vraag in hoeverre het prima veldspel zal leiden tot een hoge klassering, maar ergens onderin het linker rijtje van de ranglijst moet met deze selectie haalbaar zijn. En dat is een compliment voor technisch directeur Mark Jan Fledderus, die deze zomer druk in de weer is met het aantrekken van nieuwe krachten. De verwachte miljoenenverkoop van Doan brengt de club financieel ook nog eens in goed vaarwater.

De enige zorg is de afwerking in de aanval. Wel moet gezegd worden dat de tot dusverre tegenvallende spits Kaj Sierhuis tegen AZ meer dan verdienstelijk speelde. Hij kwam in de eerste helft elf keer aan de bal en daarmee deed hij er zes keer iets goeds mee. Na de rust was zijn inbreng minder: zeven balcontacten en slechts twee keer een voldoende. Vooralsnog lijkt hij niet de kille afmaker waar de club zo’n behoefte aan heeft.

In elk geval is FC Groningen het seizoen veel beter begonnen dan het vorige jaar. Er zijn niet alleen meer punten behaald, maar ook het veldspel oogt volwassener dan destijds toen het middenveld met veel jonkies de achilleshiel van de ploeg was. Met achtereenvolgens Heracles, FC VVV en PEC Zwolle als tegenstander moet de ploeg van Buijs in staat zijn om zich voorlopig bij de beste acht teams van de eredivisie te scharen.
            
Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het . Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten