zaterdag 31 augustus 2019

Weer teleurstellend optreden FC Groningen in Euroborg


Door Henk Hielkema

Na het dramatische verlies tegen FC Twente is ook de tweede thuiswedstrijd van FC Groningen uitgedraaid op een mislukking. Heracles was zaterdagavond in de Euroborg met 2-1 te sterk voor de ploeg van trainer Danny Buijs. Was er de vorige keer nog het excuus van twee rode kaarten – waarvan een onterechte – deze keer zakte het elftal gewoon door de ondergrens. Spits Sierhuis schiep geen enkele scoringskans en voetballend was er op het middenveld te weinig creativiteit.

De jonge Sierhuis, die overigens wel weer is gekozen in de selectie van Jong Oranje, wordt vaak geprezen voor zijn werklust, maar hij is niet de kille doelpuntenmaker die FC Groningen zo hard nodig heeft. Het is begrijpelijk dat Buijs hem de eerste duels van deze competitie handhaaft in de basis maar het moment van de wisselbank is niet ver weg.

De piepjonge Romano Postema zou hem wel eens kunnen vervangen. De ras-Groninger die al honderden doelpunten heeft gemaakt in de jeugdelftallen van de groen-witten, maakte als invaller een uiterst gedreven indruk en gooit zijn ziel en zaligheid in de duels voor het vijandelijke doel. Het zou de moeite waard zijn om deze teenager een paar wedstrijden aan het werk te zien. Zeker in thuiswedstrijden.

Pijnlijk was het om te zien dat een nonchalante trap van doelman Padt de inleiding vormde voor de winnende goal van Heracles. De sluitpost trapte het speeltuig ongeinteresseerd over de zijlijn en tien seconden later lag de bal in het Groninger doel. Een afstandsschot van ongeveer veertig meter was Padt te machtig. Een feit is dat de Trots van het Noorden in de beide eerste thuisduels vijf tegentreffers heeft moeten incasseren. Dat geeft te denken.

Zonder de verkochte Doan heeft FC Groningen op het middenveld aan creativiteit ingeboet. Er wordt soms wel aardig gecombineerd maar veel zoden zet dat niet aan de dijk. Het valt daarom te overdenken om in thuiswedstrijden een meer opportunistische strijdwijze te hanteren. Zelf zou ik Sierhuis en Postema wel eens samen in de spits willen zien. Hoe dan ook, heeft Buijs en zijn assistenten genoeg om over na te denken. Zo doormodderen heeft geen zin.

(Henk Hielkema is oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden en volgde jarenlang het voetbal op de voet)         

   




Geen opmerkingen:

Een reactie posten