zaterdag 3 augustus 2019

FC Groningen begint seizoen prima met zege in Emmen


Door Henk Hielkema

FC Groningen is met een 1-0 zege bij FC Emmen de competitie goed begonnen. De Groningers verdienden de overwinning op basis van een licht speloverwicht. Maar wat de waarde van deze winst is, zal later moeten blijken. In elk geval lijkt de Trots van het Noorden de nachtmerrie van het vorige seizoen (een belabberde start) van zich af te schudden.

Zoals gezegd valt er nog weinig zinnigs te zeggen over de sterkte van het vernieuwde FC Groningen. In Emmen hield de verdediging zich redelijk staande, hoewel de Emmenaren een paar dotten van kansen kregen. Aan de andere kant speelde spits Sierhuis een bleke wedstrijd. Hij zou dit seizoen een schotvaardige aanvaller moeten worden maar als hij zichzelf niet snel verbetert, dan zou hij wel eens kunnen afdalen naar de wisselbank.

Met de Japanner Doan nog steeds in de gelederen heeft FC Groningen een potentiele smaakmaker, die ogenschijnlijk frisser aan het seizoen is begonnen dan hij een paar maanden geleden is geeindigd. De volgers van de club zagen in de voorbereiding een kwetsbare verdediging, maar afgezien van een paar kansen voor FC Emmen hield de Groninger defensie zich aardig staande. Ook doelman Padt had het oog er goed in, want in een een-tegen-een situatie komt hij meestal als winnaar uit de strijd.

Winnen van een club die zijn tweede eredivisiejaar in gaat, is eigenlijk een must voor de ploeg van trainer Danny Buijs. Vorig jaar leverden de noordelijke derby’s weliswaar twee nederlagen op, maar normaal gesproken zouden de Groningers van de beide duels minimaal vier punten van FC Emmen moeten afsnoepen.

Waar FC Groningen dit seizoen gaat voetballen op de ranglijst, valt moeilijk te zeggen. Pas na een wedstrijd of vijf kan een betere voorspelling gedaan worden. De ras-optimisten zullen nu zeggen dat Groningen al twee punten is uitgelopen op kampioen Ajax, dat met 2-2 gelijkspeelde bij Vitesse. Die remise van de Amsterdammers had niemand verwacht. Zeker niet de vele voetbalanalisten die Ajax allemaal als kampioen hebben getipt. Het zou beter zijn als die analisten zich gaan bezighouden met het analyseren in plaats van het voorspellen.           

Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het . Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten