zaterdag 10 augustus 2019

Ongedisciplineerd FC Groningen doet zichzelf de das om tegen FC Twente



Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft zichzelf de das om gedaan in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Ongedisciplineerd gedrag leverde behalve twee gele kaarten ook twee rode prenten op. Daardoor voetbalden de Groningers in de tweede helft met een numerieke minderheid van twee spelers. De negen spelers die overbleven, deden hun stinkende best om te knokken voor een resultaat. Maar uiteindelijk werd het een 3-1 nederlaag.

Natuurlijk speelde de VAR weer een hoofdrol, maar je kunt zeggen van den video-scheidsrechter wat je wil, alle beslissingen waren terecht. En dat gold zeker voor de rode kaarten voor Lundqvist (hij haalde een speler op het middenveld van achteren neer zonder de bedoeling om de bal te spelen) en Te Wierik (een keiharde overtreding op het scheenbeen van de tegenstander).

FC Groningen had zelfs met acht man de tweede helft kunnen voetballen, want Absalem drukte direct na de pauze zijn schoen keihard op de enkel van een tegenstander. Arbiter Bax gaf hem geel, maar een rode kaart was beter geweest. Natuurlijk is er altijd wel sprake van rivaliteit met de Twentenaren, maar de ploeg van trainer Danny Buys handelde zo amateuristisch en ongedisciplineerd dat veldverwijzingen niet konden uitblijven.

Sommige supporters uitten hun woede op de arbitrage maar ze hadden meer recht om boos te zijn op hun eigen spelers, die zich niet in bedwang hadden. Als deze wedstrijd een voorbode is voor de rest van het seizoen dan wordt FC Groningen kampioen in het pakken van rode kaarten. Buys, die als speler ook altijd de grenzen opzocht van het toelaatbare, mag de komende week een hartig woordje spreken over het gebrek van zelfbeheersing in zijn elftal.

De wijze waarop Lundqvist de tegenstander onderuit haalde, zie je doorgaans alleen op de amateurvelden. Professionele voetballers weten dondersgoed dat je door zo’n actie uit het veld wordt gestuurd. Daarmee dupeer je niet alleen je teamgenoten maar ook de fans die alleen maar uit zijn op succes. Ook aanvoerder Te Wierik mag deze dagen wel even voor de spiegel staan. Hij gaf als captain een slecht voorbeeld.

Een ander verbeterpunt: laat spits Sierhuis nooit meer een strafschop nemen. Tegen FC Twente mikte hij de bal in het midden van het doel. Kennelijk ging hij ervan uit dat de keeper wel een hoek zou kiezen. Bovendien stroomde de falende spits niet over van zelfvertrouwen. Er is vast wel iemand in de selectie die de strafschoppen beter neemt.
        
Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het  Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten