zaterdag 21 september 2019

FC Groningen bezweert sportieve crisis met dank aan PEC Zwolle


Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft een sportieve crisis bezworen door het zwakke PEC Zwolle in de Euroborg met 2-0 te verslaan. De zege was broodnodig, want de seizoenstart was bepaald niet naar wens verlopen. Bovendien wacht de ploeg van trainer Danny Buijs deze week twee zware uitwedstrijden tegen PSV en Ajax. Verlies tegen PEC zou een vervelende periode inluiden met veel gemopper van supporters.

PEC Zwolle kwam zaterdagavond als geroepen. De gasten wilden de bal niet, waren niet in staat om met passie te vechten voor een resultaat en bakten er voorin ook niets van. De Groningers hadden daarom weinig moeite om de punten in huis te houden. Het ging zo gemakkelijk dat het af en toe een oefenpotje leek tegen goedwillende amateurs.

De sportieve crisis is weliswaar vooralsnog bezworen, om nu te zeggen dat het lek bij FC Groningen boven is,  gaat te ver. Daarvoor was de tegenstand te zwak. Bovendien werden de doelpunten gemaakt door middenvelders, waardoor de bekritiseerde spitspositie onderwerp van gesprek blijft. De jonge Sierhuis is al geslachtofferd en zijn opvolger Benschop heeft zijn basisplaats ook nog niet waar kunnen maken.

Enkele volgers van de FC stelden voor om de 17-jarige Romano Postema voor de leeuwen te gooien. De jongeling maakt al jaren een sterke indruk als goaltjesdief in de jeugdelftallen en hij zou het volgens de kenners niet minder doen dan Sierhuis en Benschop. Buijs posteerde Postema wel op de wisselbank – voor het geval dat – maar wilde zo kort na het begin van de competitie niet nog een spits bij het grof vuil zetten.

Benschop zal zijn plaats in de basis nog wel eventjes innemen, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat Postema – de Benzema van FC Groningen – zijn opwachting gaat maken in de basiself. Hij weet hoe je doelpunten moet maken en is bovendien razend populair bij de supporters die hem liever vandaag dan morgen zien voetballen in de voorste positie van het elftal.

De zege op PEC geeft Buijs en zijn spelers even wat lucht. Na de duels tegen PSV en Ajax, twee ingecalculeerde nederlagen, moet blijken of de Trots van het Noorden kan uitgroeien tot een club die in het linker rijtje kan spelen van de eredivisie. Dat laatste is namelijk het sportieve doel van dit seizoen. Het spel en de resultaten tegen de gemakkelijke tegenstanders van de laatste weken geven nog geen houvast voor de fans van de groen-witten.

(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de noordelijke sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten