zaterdag 14 september 2019

FC Groningen blameert zich in Venlo


Door Henk Hielkema

De seizoenstart van FC Groningen is niet zo slecht als het vorige seizoen, maar veel scheelt het niet. Na het blamerende verlies bij VVV (2-1) staat de ploeg van trainer Danny Buijs met vier punten uit vijf duels alweer in de hoek waar de klappen vallen. Als er volgende week niet van PEC Zwolle wordt gewonnen, is er crisis in de Euroborg, want daarna volgen PSV en Ajax als opponenten.

De voorheen falende spits Sierhuis moest in Venlo plaatsmaken voor Benschop, maar deze aanvaller maakte geen betere indruk dan zijn voorganger. Het was een beetje lood om oud ijzer. Het was dat Hrustic met zijn goede linker been een fraaie goal maakte, want voor de rest was er niemand die de roos zou kunnen treffen.

Is het aanvallend een beetje behelpen, in de verdediging worden bij de Trots van het Noorden nog meer fouten gemaakt. De wijze waarop de jonge Linthorst de winnende treffer kon maken deed pijn aan de ogen. Hij scoorde uit een corner van dichtbij en het leek wel alsof de zee zich voor hem opende. In het doelgebied kon hij de bal ongehinderd binnen werken.

De nederlaag mag gerust een blamage genoemd worden. VVV voetbalde namelijk slechter dan de Groningers die op vrijwel elke positie een betere speler hadden. En als je van de zwakke broeders in de eredivisie verliest, dan is er alle reden om je zorgen te maken. Natuurlijk werd ook de naar PSV vertrokken Doan gemist als creatieve voetballer, maar ook zonder de Japanner had FC Groningen van VVV moeten winnen.

Langzamerhand mogen ook twijfels geplaatst worden achter het vakmanschap van Buijs. De oefenmeester die aan de vooravond van de wedstrijd nog ongezouten kritiek leverde op de organisatie van de club, doet er goed aan om een toontje lager te zingen. De prestaties van zijn ploeg geven geen aanleiding om uit te halen naar je werkgever. Buijs vertelde voor RTV Noord dat hij met name het vorige seizoen in het gezicht werd voorgelogen door sommige clubleiders.

Vooralsnog heeft Buijs in Groningen nog veel krediet. Maar het is de vraag hoe lang dat nog duurt zonder aansprekende resultaten.      

 (Henk Hielkema is oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden en volgde jarenlang het voetbal op de voet)        

  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten