woensdag 25 september 2019

Zwak PSV nog te sterk voor FC Groningen


Door Henk Hielkema

FC Groningen-trainer Danny Buijs zei voor het duel tegen PSV dat zijn ploeg in Eindhoven niet zou kiezen voor de loopgraven in de buurt van het eigen strafschopgebied. Buijs koos voor ‘meevoetballen’. Maar van welke tactiek de Groningers zich ook bedienden, veel maakte het niet uit. Het was de keuze van de ter dood veroordeelde: wilt u de strop of de elektrische stoel? Dood ga je sowieso. En PSV won derhalve het inhaalduel met de simpele cijfers: 3-1.

Nee, de Trots van het Noorden moet de punten niet halen tegen PSV of Ajax, dat over een paar dagen alweer de tegenstander is. Deze twee uitwedstrijden mag je gerust incalculeren als verliespartijen. Daarom was de zege tegen PEC Zwolle ook zo belangrijk. Had de FC die ook verloren, dan was de crisis uitgebroken in de Euroborg.

Pikant detail was trouwens het basisdebuut van Doan in de Eindhovense ploeg. Als de wedstrijd op de oorspronkelijke datum was verspeeld, dan had de kleine Japanner nog gevoetbald in de groen witte kleuren van zijn voormalige werkgever. Raar maar waar. Overigens speelde Doan tegen zijn vroegere collega’s een vlakke wedstrijd. Het werd vrijwel nauwelijks spannend. Daarvoor was het kwaliteitsverschil tussen de teams te groot.

De 530 supporters van FC Groningen, die de moeite hadden genomen om naar PSV af te reizen, verdienen een compliment. De hadden eerder vrij moeten vragen van hun werk en kwamen vannacht heel laat weer thuis. Als ze een verrassende overwinning van FC Groningen wilden bijwonen, dan werden ze in de eerste helft al ruw uit hun droom gewekt.

Zoals gezegd volgt zaterdag de volgende uitwedstrijd tegen Ajax. In Amsterdam zal het minstens zo moeilijk worden als in Eindhoven. De aanhangers die naar de hoofdstad afreizen, moeten ernstig rekening houden met een nieuwe nederlaag. Ze kunnen het beste de wedstrijd combineren met een gezellig dagje Amsterdam. Dan is de reis toch nog ergens goed voor geweest.

Vrijdag 4 oktober is voor FC Groningen de eerstvolgende speeldag om punten te winnen. Laagvlieger RKC komt dan op bezoek in de Euroborg en het resultaat van die wedstrijd is veel belangrijker dan de uitpotjes tegen PSV en Ajax.           

 (Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de noordelijke sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten