zaterdag 28 september 2019

FC Groningen maakt het Ajax lastig


Door Henk Hielkema

FC Groningen hield lang stand tegen Ajax in Amsterdam. Sterker, de ploeg van trainer Danny Buijs kreeg in de counter een paar goede scoringskansen. De Groningers moesten toch in de slotfase buigen (2-0) nadat Warmerdam door arbiter Kuipers zijn tweede gele kaart (dus rood) kreeg wegens tijdrekken. Het Groninger kamp richtte zijn pijlen na afloop op de beslissing van de arbiter.

Mag een scheidsrechter een speler zijn tweede gele kaart geven wegens tijdrekken? Ja natuurlijk, maar de rode kaart voor Warmerdam paste totaal niet in de geest van de wedstrijd. Toch had Kuipers even daarvoor al drie Groningers gewaarschuwd omdat ze opzichtig tijd rekten. Warmerdam ging daar mee door en liep bewust het risico om een gele kaart op te lopen. Die kreeg hij dus ook en spelregeltechnisch was er niets op aan te merken.

De doelpunten van Ajax vielen na de rode kaart voor Warmerdam. Toeval of niet, door het gedwongen vertrek van Warmerdam knapte er wel iets in de groen witte ploeg. Maar het gaat veel te ver om de nederlaag volledig toe te schrijven aan de numerieke minderheid. Ajax was de betere ploeg en had ook de meeste en de beste kansen. Gebrek aan scherpte bij de Amsterdammers was de reden dat het lange tijd 0-0 stond.

Buijs liet zijn elftal overigens veel beter voetballen dan een paar dagen eerder tegen PSV. Tactisch stond de ploeg beter en er werd vaker de lange bal gespeeld naar de fysiek sterke spits Benschot dan in Eindhoven toen de verdedigers probeerden voetballend de aanval te bereiken. Een gelijkspel had er zeker in gezeten.

FC Groningen krijgt na twee zware uitwedstrijden nu twee relatief gemakkelijke thuisduels in de Euroborg. RKC en Sparta komen op bezoek en die confrontaties moet de Trots van het Noorden zes punten opleveren. Daarna ziet de wereld er voor de Groningers weer heel anders uit.   

(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten