vrijdag 25 september 2020

Remco Balk lichtpunt in prutsend FC Groningen

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen moet heel snel beter gaan voetballen, want anders belandt het in de hoek waar de klappen vallen. Het vernieuwde FC Twente won vrijdagavond verdiend met 3-1 en oogde fris en fruitig. De spelers van trainer Ron Jans profiteerden vooral in de eerste helft van de prutsende Groningers die fatale fouten maakten in de verdediging. Na een 2-0 achterstand kwam de Trots van het Noorden nog wel terug met een goal maar echt gevaarlijk werd het amper voor het doel van de Twentenaren.

Onze voorspelling van de vorige week dat FC Groningen dit seizoen een matige middenmoter wordt, moeten we misschien bijstellen. Als het matige, recente veldspel een voorteken is voor de rest van de competitie dan behoort een voetballeven in de buurt van de degradatiestreep tot de mogelijkheden. Zonder de naar Eintracht Frankfurt vertrekkende Hrustic mist de ploeg van trainer Danny Buijs de nodige creativiteit.

De nieuwe spits Strand Larsen liet in Enschede weer zien dat hij niet de goalgetter is waar FC Groningen zo’n behoefte aan heeft. Om het duidelijker te zeggen: hij faalde opzichtig. Larsen mag dan jong en onervaren zijn, de keren dat hij aan de bal was, lieten zien dat hij de technische basis mist om in de eredivisie te spelen. Hij werd in de tweede helft uit zijn lijden verlost door Buijs die hem terecht verving door Romano Postema.

Toch was er een lichtpuntje te ontdekken. Invaller Remco Balk maakte in de tweede helft een geweldige indruk met gedurfde acties, energieke dribbels en een schot op de paal. Hij bracht zoveel energie in het elftal dat je op het puntje van de stoel ging zitten als hij aan de bal was. Buijs doet er goed aan om hem de volgende keer een basisplaats te gunnen. Zijn debuut in het eerste elftal was veelbelovend.

Het is de vraag hoelang Buijs Larsen in de basis handhaaft. Natuurlijk heeft de jonge Noor recht op een reeks wedstrijden om zijn kunnen te tonen, maar wie er een beetje kijk op heeft, moet tot de conclusie komen dat hij voetbalt als een junior. Postema en Balk zouden FC Groningen nieuw elan kunnen geven in de eerstvolgende wedstrijden. Overigens is de eerstvolgende krachtmeting geen gemakkelijke opgave, want in de Euroborg komt Ajax op bezoek.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten