zondag 4 oktober 2020

Remco Balk onvervalste voetbalsensatie

 

Door Henk Hielkema

Remco Balk matchwinner in de wedstrijd tegen Ajax: 1-0. De negentienjarige speler uit Zuidhorn maakte zijn basisdebuut 100 procent waar. Balk is een onvervalste voetbalsensatie en deed denken aan de jonge Cruijff die destijds in het Oosterpark zijn Ajax-debuut maakte als zeventienjarige. Echt waar. De winnende treffer was ook de verdienste van Strand Larsen die de Amsterdamse doelman dwong tot een rebound. De onbevangen voetballende Balk schoot de bal daarna in het vijandelijke doel.

 

Trainer Danny Buijs koos Balk terecht in de basis. Als invaller tegen FC Twente maakte de aanvaller zoveel indruk dat de nationale voetbalwereld uitkeek naar het volgende optreden van de piepjonge aanvaller. En dat was dus tegen Ajax en als hij zo blijft voetballen, staat de Zuidhorner binnenkort op het verlanglijstje van clubs uit binnen- en buitenland. Het zou ons niet verbazen als hij de komende winter al de meest begeerde speler wordt in de transferperiode.

 

Behalve Balk was ook Strand Larsen een lastpost voor de Amsterdammers. De Noor wiste zijn matige optredens van de laatste weken helemaal weg door de bal af en toe vast te houden in de voorste linie en door natuurlijk het schot op doel, waaruit de Groninger goal ontstond. Balk en Strand Larsen hadden de ondankbare taak om de uit de verdediging weggeschoten ballen te onderscheppen tegenover een numerieke meerderheid van Ajax-verdedigers. Ze verloren daarbij zoveel energie dat ze halverwege de tweede helft moegestreden werden gewisseld.

 

Balk en Strand Larsen haalden dus een ruime voldoende en ook trainer Buijs verdient complimenten voor de wijze waarop hij zijn ploeg aanstuurde en coachte. Met een compacte formatie was het voor de koploper van de eredivisie vrijwel geen doorkomen aan. En Buijs schreeuwde zich de longen uit het lijf om te zorgen dat de Amsterdamse verdedigers geen tijd kregen om rustig op te bouwen. De Groninger aanvallers moesten van hun trainer hoog druk blijven zetten en dat ging hen zo goed af dat de moedeloosheid bij de Ajax-spelers van hun gezicht viel af te lezen.

 

Met de onverwachte overwinning op Ajax maakte FC Groningen zijn valse competitiestart meer dan goed. De komende veertien dagen kan er genoten worden van deze zege (er is een interland-onderbreking) en daarna kan verder gebouwd worden aan een mooie reeks. Met Balk natuurlijk in de basis. Maar dat is logisch….

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten