zondag 6 december 2020

FC Groningen profiteert van wanorde bij AZ

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft maximaal geprofiteerd van wanorde bij AZ: 1-2. Niet alleen werd de trainer van de Alkmaarders een dag voor de wedstrijd ontslagen maar ook liepen ze tegen twee rode kaarten aan. Een groot deel van de tweede helft hadden de Groningers een numerieke meerderheid en in de slotfase speelden ze zelfs tegen negen van AZ. Messaoudi was de grote man door beide Groninger goals te scoren.

Maar ook invaller Remco Balk had een groot aandeel in de overwinning. Hij kwam in de tweede helft als invaller in het veld en zorgde ervoor dat beide weggestuurde AZ-spelers overtredingen tegen hem maakten die resulteerden in rode kaarten. Bovendien raakte de jonge aanvaller de lat en was hij met zijn bovenmatige energie een behoorlijke lastpost voor de AZ-verdediging.

Het is doodzonde dat Balk van trainer Danny Buijs geen basisplaats krijgt. Samen met de boomlange spits Strand Larsen zou hij een ideaal koppel vormen. Beide spelers hebben specifieke kwaliteiten die elkaar versterken in een combinatie. Met Joosten aan de linkerkant en op links de opkomende back Dankerlui zou FC Groningen aan kracht en potentie winnen.

Aan allerlei taktische bespiegelingen had men in het Groninger kamp na afloop van de belangrijke zege maling. De vreugde was enorm en de ontlading idem dito. Van een matige middenmoter (begin seizoen) is de ploeg gaandeweg opgeklommen naar een redelijke middenmoter tot nu een goede middenmoter die tegen de subtop van de eredivisie aanschurkt.

De wint tegen AZ opent voor de Groningers ook de weg naar de bovenste helft van het linker rijtje. De saamhorigheid in het team is groot waardoor meerdere successen niet moeten worden uitgesloten. Met Balk als basisspeler zou Buijs de aanvalskracht van zijn ploeg vergroten, want ondanks de mooie zege in Alkmaar houdt de doelpuntenproductie niet over.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten