zaterdag 19 december 2020

FC Groningen stoomt door naar subtop

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft zich definitief in de subtop van de eredivisie genesteld door tegen Sparta de vierde achtereenvolgende zege (2-3) te boeken. Woensdag aanstaande nog even winnen van Heracles in de Euroborg en de Groningers kunnen genieten van een paar vrolijke feestdagen. Het jaar wordt sowieso prima afgesloten want het gebeurt niet vaak dat de Trots van het Noorden de winterstop met een hoge klassering ingaat.

Op het Kasteel in Rotterdam West was het een teamprestatie maar spits Strand Larsen was met twee doelpunten het goudhaantje. Beide keren werd hij vanaf de zijkant bediend en beide keren toonde hij zich een koele afmaker. Wie voor de wedstrijd nog twijfelde aan zijn vaardigheden, moest na afloop toegeven dat hij misschien geen complete speler is maar wel een doelpuntenmaker.

Het vieren van zijn goals ging gepaard met een huilgebaar. De Noor pakte de camera achter het doel en voerde het toneelstukje secondenlang op. Veel oude knarren wisten niet wat dat te betekenen had, maar de jonge garde had het onmiddellijk in de gaten: het is een juichgebaar bekend van het FIFA-voetbalspel op internet. Kennelijk speelt de aanvaller op zijn kamertje in Groningen dat spel om de tijd te verdrijven. In elk geval had het niets te maken met wraaknemingen op criticasters.

Zijn cruciale productie tegen Sparta heeft de jongeling in elk geval weer wat krediet verschaft. Want laten we eerlijk zijn: hier en daar waren er de laatste weken wel degelijk kritische geluiden te horen over de capaciteiten van Strand Larsen. Hij zou zelf weinig kansen kunnen creeren en zou ook vaak ruzie met de bal hebben. In Rotterdam liet hij zien dat hij afhankelijk is van aanvoer vanaf de vleugels. En ook dat hij daarmee dodelijk is.

Maar minstens zo mooi als de doelpunten van de Noor was de voor-assist van invaller Sam Schreck, die met een afgemeten pass Gudmundsson lanceerde. De jonge Schreck zou bij veel clubs in de basis staan. Maar bij FC Groningen moeten de vele jonge talenten geduld hebben. Schreck, Balk, Dallinga en nog een paar anderen zitten allemaal dicht tegen de basis aan. En dat is een prima uitgangspunt voor trainer Danny Buijs die ze gaandeweg kan gaan inpassen.

De rest van het seizoen ziet er daarom veelbelovend uit. En dat hadden we in september niet verwacht. Eerlijk is eerlijk, zelf zat ik er helemaal naast door te voorspellen dat FC Groningen een slechte middenmoter zou worden. Van een slechte middenmoter groeide het elftal door naar redelijke middenmoter en naar goede middenmoter. Het is nu zelfs een subtopper.    

 

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten