woensdag 23 december 2020

FC Groningen krijgt het loon van de angst

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen kreeg in het laatste competitieduel van 2020 het loon van de angst. Tegen Heracles werd zo verdedigend gevoetbald dat die tactiek absoluut niet paste bij de nummer zes van de eredivisie tegen de wisselvallige ploeg uit Almelo. De afstraffing kwam in de tweede helft (0-1) waarna er te weinig tijd meer was om orde op zaken te stellen.

Lange tijd hielden de ploegen elkaar in evenwicht. In de Euroborg ontvouwde zich een draak van een wedstrijd. Heracles wilde niet aanvallen en FC Groningen liet zijn spits Strand Larsen op een eilandje ploeteren. ‘Niet verliezen’ was kennelijk het credo van trainer Danny Buijs die aanvallend niets anders kon bedenken dan lange ballen vanuit de verdediging in de richting van de jonge Noor die moest opboksen tegen een numerieke meerderheid.

Natuurlijk, de Trots van het Noorden gaat met 26 punten nog altijd in de subtop de korte winterstop in, maar het had natuurlijk allemaal nog mooier kunnen zijn. Tot de winnende treffer van Heracles bleven beide teams zich concentreren op het verdedigende werk. Het was maar goed dat publiek door de coronacrisis verboden was, want als thuisspelende ploeg mocht FC Groningen zich schamen.

Buijs leek vanaf het begin tevreden met een puntje en dat pakte verkeerd uit. Het combinatiespel deed hij in de ban en met ‘lange halen, snel thuis’ werden er weinig kansen gecreeerd. Een 0-0 zou een terechte uitslag zijn geweest, maar de gasten uit het Oosten hadden met een uitstekende aanval genoeg om de volle buit mee naar huis te nemen.

Zoals gezegd kan FC Groningen ondanks deze nederlaag tevreden terugkijken op de eerste helft van het seizoen. Na de winterstop kan het nog alle kanten opgaan. De meeste zeges behaalden de Groningers met een minimaal verschil in de score. Maar ze zouden de supporters behoorlijk teleurstellen als ze het volgende jaar terugzakken naar de grijze middenmoot.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten