zondag 21 februari 2021

FC Groningen gooit in noordelijke derby pas in slotfase de remmen los

Door Henk Hielkema

Een gezapig begin van de noordelijke voetbalderby tegen SC Heerenveen is FC Groningen bijna fataal geworden. De Friezen speelden actiever en doelgerichter en combineerden fraai naar een verdiende 1-0 voorsprong in de eerste helft. Wat de Groningers in die fase lieten zien was subtoponwaardig. De derby kon hen kennelijk niet stimuleren tot enige activiteit. Pas ver in de tweede helft zagen ze de urgentie van het duel in en produceerden ze alsnog de gelijkmaker: 1-1.

Meestal kenmerken de noordelijke krachtmetingen zich door geestdriftig spel en duels op het randje van het toelaatbare. SC Heerenveen zag zich aanvankelijk echter geconfronteerd met een inspiratieloze tegenstander die zich door het lentezonnetje gemakkelijk van het veld liet spelen. De Trots van het Noorden hield zich voornamelijk bezig met het ontregelen van het Friese aanvalsspel.

Zelf kwamen de Groningers amper aan kansrijk aanvalsspel toe. Het leek wel alsof ze het belang van de wedstrijd niet onderkenden. Na de rust probeerden ze wel de tegengoal ongedaan te maken, maar met name het middenveld kon vrijwel geen potten breken. Niet alleen was de wil om te winnen bij de Friezen groter ook waren ze fysiek in het voordeel tegen de lichtgewichten van FC Groningen.

Pas in de tweede helft van de tweede helft gooide FC Groningen alle remmen los. Dammers kwam in het veld als extra spits en Strand Larsen was dichtbij de gelijkmaker met een kopbal tegen de paal. Uiteindelijk was een zondagsschot van Suslov, zijn eerste in de eredivisie, raak. Hij kegelde de bal van buiten het strafschopgebied in de lange hoek van het Friese doel. De gelijkmaker was het verdiende loon voor FC Groningen dat in de slotfase nog de beste kansen kreeg op de overwinning.

Met de remise kregen beide teams wat ze verdienden. SC Heerenveen was de betere ploeg in de eerste helft en daarna was FC Groningen de bovenliggende partij.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)