woensdag 22 september 2021

Frustraties vieren hoogtij in de Euroborg

 

Door Henk Hielkema

Twee rode kaarten, supporters die het veld oprennen, fans die de vijandelijke keeper blesseren door een vol bierglas tegen zijn hoofd te gooien, de scheidsrechter die de wedstrijd tijdelijk staakt en de derde nederlaag alweer voor FC Groningen in dit nog prille seizoen. Met andere woorden: de frustraties vierden hoogtij in de Euroborg. En onder deze omstandigheden viel de 1-0 verliespartij nog alleszins mee.

De competitiestart van FC Groningen begint overigens dramatische vormen aan te nemen. De nederlaag tegen Vitesse in de Euroborg dompelde de Groningers niet alleen in rouw, maar de ploeg van trainer Danny Buijs zakte daarmee aardig in de richting van de gevarenzone. Met de lastige uitwedstrijd tegen Ajax voor de boeg is het niet moeilijk om te voorspellen dat de Trots van het Noorden na zeven duels slechts vijf punten zal hebben.

Danny Buijs treft ook schuld aan de belabberde seizoenstart. Natuurlijk kun je hem niet verwijten dat de selectie door vertrokken sterkhouders een behoorlijke jas heeft uitgedaan – daarvoor is de clubleiding verantwoordelijk – maar Buijs is wel het een en ander aan te rekenen. In de eerste plaats is er geen enkele vaste voetbalvisie zichtbaar. Als je de ploeg ziet voetballen dan lijkt veel te berusten op toeval.

Verder zou Buijs de aanvalskracht behoorlijk kunnen versterken door De Leeuw en Strand Larsen samen in de aanval te posteren. De teruggekeerde De Leeuw is namelijk geen echte nummer negen maar meer een speler die het beste rendeert als hij om een ‘kapstok’ heen kan voetballen. Buijs kiest tot dusverre voor of De Leeuw als aanvalsspits of Strand Larsen. Een combinatie van die twee ziet de trainer kennelijk niet zitten.

En dan het derde punt. Zijn ploeg grossiert dit seizoen in gele en rode kaarten. Tegen Vitesse moesten zelfs twee Groningers in de eerste helft al met een rode kaart het veld ruimen. Eerst was het Te Wierik die over de schreef ging met een tackle, die overigens ook met een gele kaart bestraft had kunnen worden, en even later maakte Van Kaam een oliedomme handsbal om een doorgebroken Arnhemmer onschadelijk te maken.

Als klap op de vuurpijl roerde het publiek zich ook nog door de keeper van Vitesse met een vol bierglas te bekogelen. De doelman moest uitgebreid verzorgd worden en de wedstrijd werd door de arbiter een tijdje stilgelegd. Je kunt al die kaarten en ongeregeldheden natuurlijk niet in de schoenen schuiven van Buijs maar zijn manier van coachen werkt de rust op en rond het veld niet in de hand. Zelfs bemoeide hij zich met de arbiter die op het VAR-scherm de actie van Te Wierik beoordeelde. Ook een actie die niet bevorderlijk was voor de gemoedstoestand van de verhitte supporters.

Uitgerekend Buijs moest het muitende publiek tot bedaren brengen. Maar hij slaagde daar slechts ten dele in, want even later kwamen enkele fans het veld oprennen als halfbakken streakers, want ze hielden wel hun onderbroek aan. Met andere woorden: de frustraties vierden hoogtij in de Euroborg waar FC Groningen de tweede helft met negen spelers de 1-0 achterstand ongedaan moest maken. Een onmogelijke opgave.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten