zaterdag 25 september 2021

Ajax paar maten te groot voor FC Groningen

 

Door Henk Hielkema

Verliezen van Ajax in Amsterdam is geen schande. FC Groningen trok zaterdag naar de hoofdstad voor een onmogelijke taak: een resultaat halen. Toch hoeven de Groningers niet lang te rouwen, want ze maakten het de landskamioenen zo lastig mogelijk. Daardoor werden de verliescijfers van 3-0 nog redelijk binnen de perken gehouden. De blamage van een korfbaluitslag bleef de ploeg van Danny Buijs bespaard. En dat kunnen de laatste tegenstanders van de Godenzonen niet zeggen. De Amsterdammers wonnen hun laatste drie duels met 5-0, 5-0 en 9-0.

Wat doe je als je naar Ajax moet om te voetballen? Je draait zelf voor geen meter terwijl de Amsterdammers de ene hoge score na de andere laten noteren. Tot overmaat van de ramp zit de Arena voor de eerste keer ook nog eens bomvol Ajax-fans. En je beseft dat de tegenstander op elke positie een betere speler heeft dan jezelf. Ja, wat doe je dan? FC Groningen-trainer Danny Buijs wist het wel: zand strooien in de Ajax-machine.

Ontregelen was het sleutelwoord voor de Trots van het Noorden. Vanaf het begin veel tijdrekken en bij blessures lekker lang op de grond blijven liggen. Met andere woorden: de Groningers gingen in de hoofdstand op de Zuid-Europese toer. Ajax-trainer Ten Hag had het meteen door. Hij wees de arbitrage al na vijf minuten op de vertragingstaktiek van de ploeg van Buijs.

Het gevolg was dat Ajax pas in de slotfase van de eerste helft een voorsprong kon nemen. Daarvoor waren er voor de landskampioen al wel enkele kansjes geweest, maar door gebrek aan scherpte bleef de schade aanvankelijk voor FC Groningen beperkt. Zelf kreeg het enkele waterkansjes om met een doelpunt de Arena te verrassen. Gezien de krachtsverhouding zou dat wat onverdiend geweest zijn, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Wat FC Groningen ook van plan was, een nederlaag was eigenlijk onontkoombaar. De punten moeten ook niet tegen teams als Ajax behaald worden, maar tegen de mindere goden van de eredivisie. Binnenkort ontmoeten de Groningers teams van gelijke sterkte of iets minder. Dan zal de volle buit binnengehaald moeten worden om een dramatisch competitieverloop te ontlopen. Echt lang treuren hoeven de spelers van Buijs na de 3-0 nederlaag in Amsterdam dan ook niet te doen. Dit was een ingecalculeerd verlies.

FC Groningen deed zijn best maar moest het gewoon afleggen tegen een betere tegenstander. FC Twente thuis is de volgende tegenstander en dat duel is veel belangrijker voor Buijs en zijn mannen dan het potje tegen Ajax.        

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten