zondag 17 oktober 2021

FC Groningen blijft in gevarenzone na 1-1 tegen Sparta

 Door Henk Hielkema

FC Groningen is zondagmiddag niet veel opgeschoten met de 1-1 remise tegen Sparta op het Kasteel. De ploeg blijft voorlopig in de gevarenzone van de eredivisie en zoals het elftal in Rotterdam voetbalde, is er niet veel reden om aan te nemen dat er licht aan het eind van de tunnel te zien is. Met slechts een overwinning uit negen wedstrijden presteert FC Groningen ver beneden verwachting. Maar de vraag is dan of de verwachtingen dit seizoen niet te hoog zijn opgeschroefd.

Sparta – FC Groningen was een draak van een wedstrijd. Afgezien van een paar spannende momenten voor de beide doelen, viel er voor de neutrale toeschouwer weinig te beleven. Veel foutieve passes, mislukte dribbels en technische onvolkomenheden bij de afwerking ontsierden het duel dat qua niveau eigenlijk wel paste bij de miserabele posities van de teams. Het was huilen met de pet op en de vraag na afloop was wie zich het meest verheugde met het schamele puntje.

Veel schoot FC Groningen niet op met de remise in Rotterdam. Was er in voorgaande wedstrijden nog het excuus van het zware programma (de Groningers troffen vooral clubs uit de bovenste helft van de ranglijst) deze keer ging de vlieger niet op. Sparta was een opponent die de Trots van het Noorden in betere tijden simpel van de mat had gespeeld. Deze keer was de equipe van trainer Danny Buijs echter de onderliggende partij, want Sparta maakte de meeste aanspraak op de volle buit.

De Groninger supporters, die met leuke hoedjes aanwezig waren op het Kasteel, zullen zich moeten neerleggen bij weer een seizoen waarin hun favorieten hun stinkende best moeten doen om de sportieve ambities waar te maken. De grootste zorg op dit moment is echter hoe uit de gevarenzone te komen. Hoe langer je daar verkeert, des te groter wordt de druk om te presteren en des te nerveuzer worden de handelingen op het veld.

Ondertussen zijn wel twee dingen duidelijk geworden. El Hankouri is geen verdediger maar aanvaller – hij begon prima in Rotterdam maar zakte daarna ver weg – en Strand Larsen is gebaat bij een aanvaller die om het heen voetbalt en die hem in zijn acties kan ondersteunen. Die rol is De Leeuw op het lijf geschreven. Vooral in de Euroborg kan FC Groningen met dit duo aanvallend een vuist maken. Tegen Sparta moest De Leeuw uitvallen met een blessure en bovendien leek hij niet al te fit aan het duel te zijn begonnen.

De vraag is natuurlijk waarom Buijs beide bovengenoemde zaken niet eerder heeft onderkend. Voor de rest is de Groninger ploeg in deze moeilijke fase gebaat bij een vaste samenstelling. Dat kan natuurlijk door schorsingen en blessures bemoeilijkt worden, maar het streven moet erop gericht zijn dat de basiself niet te veel onnodig aan wisselingen onderhavig is. De vaste speelpatronen, die nu nog ver te zoeken zijn, zouden dan beter kunnen worden ingeslepen.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten