vrijdag 1 oktober 2021

FC Groningen schiet weinig op met gelijkspel

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen wilde vrijdagavond koste wat het kost winnen van FC Twente. Dat was aan alles te zien: veel passie, werklust en acties tot op de grens van het toelaatbare. Het gevolg was een meeslepende confrontatie, waarin tot het einde beide teams wilden winnen. Dat lukte niet want het eindigde in een 1-1 remise. Daar schoten de Groningers weinig mee op. Het is al sinds februari dat er in de Euroborg werd gewonnen.

Positief was de wisselwerking tussen De Leeuw en Strand Larsen die voor de eerste keer beiden in de aanval stonden. Een logische beslissing van trainer Danny Buijs. Zeker in de Euroborg kunnen die twee het de vijandige defensie lastig maken. En als ze beiden in het veld staan, versterken ze elkaar. De Leeuw voelt zich prettig met een echte nummer negen om zich heen. Hij scoorde ook tweemaal, maar beide treffers werden afgekeurd. De een terecht en de ander onterecht.

Hoe gaat het seizoen er voor de rest uitzien voor FC Groningen? Zijn er weer – evenals het vorige jaar – reparatiewerkzaamheden nodig in de winterstop? Vragen waar de groen-witte fans mee zitten na het gelijkspel tegen FC Twente. Hun club bivakkeert op een gevaarlijke positie en dat zal nog wel even zo blijven omdat we voor een interlandbreak zitten. Voor de supporters is het te hopen dat de weg omhoog snel gevonden wordt, want anders ziet het er somber uit voor de Trots van het Noorden.

Natuurlijk heeft trainer Danny Buijs genoeg excuses voorhanden om de lage klassering te verklaren. Blessures, schorsingen en vooral veel goede spelers die deze zomer zijn vertrokken zijn legitieme argumenten, maar een feit is dat de club momenteel geen elftal op de been kan krijgen die tegenstanders kopje onder weet te krijgen.

Buijs mag zich zorgen maken voor de rest van de competitie en dat is niet alleen zijn schuld. De clubleiding staat namelijk een beleid voor waarbij de beste spelers jaarlijks moeten worden verkocht om de begroting rond te krijgen. En dat kan natuurlijk niet ongestraft blijven. Een rapport schrijven met als titel ‘Samen naar de Grote Markt’ is leuk maar niet realistisch en bezijden de waarheid. ‘Knokken om te overleven’ zou een betere titel zijn.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten