zondag 31 oktober 2021

Wanprestatie FC Groningen in Nijmegen

Door Henk Hielkema

De voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen vroeg in de rust aan Ziggo om een tv-storing in Eenrum waar hij de wedstrijd NEC – FC Groningen aan het bekijken was. Hij kon het niet meer aanzien. Kun je nagaan hoe slecht de equipe van trainer Buijs zich in de Goffert presenteerde. Met een 3-0 nederlaag en een geweldige wanprestatie keerde zijn elftal terug naar Groningen. Een ander bestuurslid van de fanclub liet via twitter weten dat het technisch management zich de aanfluiting mag aanrekenen.

FC Groningen leverde in de eerste helft ronduit prutswerk af. Kennelijk zijn de spelers van trainer Buijs naast hun schoenen gaan lopen na de fraaie 2-0 zege tegen AZ. Het spel was in Nijmegen niet om aan te zien en was zelfs belachelijk slecht. Ngongo ging met zijn acrobatische hakbal in de lucht nog niet zo lang geleden de wereld over, maar de kolderieke struikelpartij van hem kun je ook de wereld insturen als voorbeeld van voetbalslapstick.

Technisch waren de Nijmegenaren de Groningers vanaf het begin de baas. Maar ook qua spelconcept stak NEC zijn tegenstander de loef af. De meeste passes van de noorderlingen belandden in niemandsland, terwijl de thuisploeg netjes opbouwden en keer op keer dreigend voor doelman Leeuwenburgh verschenen. Toch zou er een blunder van El Hankouri aan te pas komen om NEC op voorsprong te zetten. Hij schoot de bal blind vanaf de middellijn terug op zijn keeper die de bal volledig miste.

De achterstand was dik verdiend. De Groningers lieten zich van de slechtste kant zien door sloom en ideeenloos over het veld te lopen. Die eerste helft was met afstand de slechtste 45 minuten die ze dit seizoen hebben laten zien. De trouwe fans zullen zich voor de tv doodgeergerd hebben aan hun favorieten, die alleen maar probeerden om de tegenstander een beetje te ontregelen. Overigens hoeven ze zich geen zorgen te maken over hun club, want de komende weken wachten laagvliegers als PEC, Go Ahead Eagles en Fortuna.

Alleen als de Groningers tegen die tegenstanders punten gaat verspelen, mogen de fans van de groen-witten zich echt zorgen gaan maken. Met andere woorden: de komende weken zijn beslissend voor de rest van het seizoen.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)