zondag 7 november 2021

FC Groningen blijft in griezelzone van de eredivisie

 Door Henk Hielkema

FC Groningen blijft in de griezelzone van de ranglijst na de 1-1 tegen RKC in de Euroborg. Het lukte de Groningers niet om de Waalwijkers van zich af te schudden en de weg naar veiliger oorden in te slaan. Uiteindelijk maakte invaller Strand Larsen de gelijkmaker en dat was het hoogst haalbare. FC Groningen vocht pas na de rust voor een resultaat tegen het echt niet imponerende RKC.

Na de afscheidsronde van de in een driedelig pak gestoken Arjen Robben ging een goed gevulde Euroborg er even goed voor zitten. Maar FC Groningen liet in die eerste helft weinig zien om je over op te winden. In plaats van een meeslepende voetbalshow kregen de toeschouwers een slappe vertoning te zien van hun idolen. RKC had weinig te duchten en nam zelfs een verdiende voorsprong door spits Kramer die doelman Leeuwenburgh te slim af was met een schuiver.

De Trots van het Noorden voetbalde de eerste helft zonder de passie en inzet die enkele weken geleden nog in de Euroborg te zien waren. De Groningers bewogen zich over het veld alsof ze veilig in de middenmoot speelden. Kennelijk moeten de spelers van trainer Danny Buijs nog even doordrongen worden van het feit dat in de kelder van de eredivisie iets anders gevraagd wordt dan het obligate positiespel zonder perspectief.

Buijs moet zich voor de rust op de bank geergerd hebben aan de vrijblijvendheid van zijn equipe. Als je de gevarenzone wil ontvluchten heb je tegen concurrerende teams meer nodig dan aardig combinatiespel. De over-mijn-lijk mentaliteit ontbrak aanvankelijk bij de Groninger die na de rust wel energieker aan het gevecht om de punten begonnen. Met hulp van de achterban op de tribunes moest RKC een stapje terug doen. Met spits Postema voor de tegenvallende Ngongo koos Buijs voor meer power in de aanval.

Postema moest echter snel weer uitvallen met een blessure, waarna Strand Larsen zijn kans waarnam om zich als basisspeler te bewijzen voor Buijs. Daar slaagde hij in door de bal na een lage voorzet in het vijandelijke doel te werken. Een typische spitsengoal, die Buijs voor het probleem stelde wie nu eigenlijk de beste nummer negen van zijn ploeg is: De Leeuw, Postema of Strand Larsen. De trainer heeft in elk geval veertien dagen de tijd om daar over na te denken. De komende week staat in het teken van het Nederlands Elftal.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten