zondag 21 november 2021

FC Groningen op weg naar vrolijke Kerst

 Door Henk Hielkema

FC Groningen kan zich de komende weken een vrolijke Kerst bezorgen door snel naar de veilige middenmoot te klimmen. De eerste stap werd zondagmiddag in Deventer gezet door Go Ahead Eagles met 1-0 te kloppen. En met de laagvliegers als Fortuna en PEC voor de boeg moet er een puntenregen in zitten die de Groningers een zorgeloze winterstop moet geven. En dan ziet de wereld er – ondanks een slechte competitiestart – er ineens weer heel anders uit.

Vanaf het begin nam FC Groningen het heft in handen. Zonder de steun van de aanhang – leeg stadion – besloot Go Ahead Eagles de bal aan de tegenstander te geven om vervolgens met counters gevaarlijk te zijn. Die taktiek resulteerde in een vrij eenzijdig veldspel met FC Groningen als bovenliggende partij. Als je niet beter wist, zou je zeggen dat de Groningers in de Euroborg voetbalden in plaats van in het Adelaarsnest, het mooiste voetbalstadion van Nederland.

Trainer Danny Buijs posteerde voorin De Leeuw samen met de jonge Noor Strand Larsen. Een prima keus die de komende weken kan renderen. Zijn ploeg is gebaat bij een vaste samenstelling en een vast systeem. Alleen op die manier kan zelfvertrouwen getankt worden. De beide aanvallers kregen in de eerste helft ook een paar kansjes, maar grote scoringsmogelijkheden waren op de vingers van een hand te tellen.

Hoefden de noorderlingen zich tegen de Deventenaren geen enkele zorg te maken? Nee, want als je de eerste helft goed analyseert, dan moet je tot de conclusie komen dat de Eagles de beste mogelijkheden kreeg. Doelman Leeuwenburgh onderscheidde zich daarbij door in een een-op-een-situatie heer en meester te blijven. Het zag er allemaal goed uit bij FC Groningen, maar als je niet scoort, moet je altijd uitkijken voor een tegentreffer. En oude voetbalwet die nog steeds geldt.

Strand Larsen maakte direct na de rust gehakt van die oude voetbalwet door van dichtbij de openingsgoal te maken. Daarmee beloonde hij het goede spel van voor de pauze. Het gevolg was natuurlijk wel dat Go Ahead Eagles zich nadrukkelijker in aanvallende linies manifesteerde. Echt veel gevaar leverde dat echter niet op voor de Groningers, die zich met hand en tand verzetten.

Het leek zelfs een beetje gemakkelijker te worden voor de Groningers nadat Go Ahead verder moest met tien man. Maar de Deventer club compenseerde dat nadeel met een extra portie energie waardoor FC Groningen tot op het laatst moest oppassen voor de gelijkmaker. Dat laatste gebeurde niet, waardoor de Trots van het Noorden met een lekker gevoel terug reed naar Groningen.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten