dinsdag 2 november 2021

Contractverlenging trainer Danny Buijs. Ja of nee?

 Door Henk Hielkema

FC Groningen staat de komende periode voor de keuze om het contract met trainer Danny Buijs te verlengen. Hij zit er nu voor het derde seizoen en over ruim een half jaar loopt zijn verbintenis af. De vraag is: moet de club zijn contract verlengen of niet? Daarvoor is een weloverwogen analyse nodig. Niet alleen van het functioneren van Buijs maar ook van het clubbeleid.

Over het functioneren van de trainer kun je van mening verschillen. Om tot een conclusie te komen moet je eerst een paar vragen beantwoorden. Heeft Buijs voldoende draagkracht bij de spelers? Is hij stressbestendig? Heeft hij een goede voetbalvisie? Kan hij die visie overbrengen op zijn spelers? Vertegenwoordigt hij de club goed in de media? Is hij als coach een factor tijdens de wedstrijden? En ga zo maar even door.

Volgens ingewijden is Buijs de laatste drie jaar een betere trainer/coach geworden. Als onervaren oefenmeester heeft hij de beginnersfouten gemaakt en valt hij nu minder vaak in allerlei valkuilen. Aan de andere kant blijft zijn voetbalvisie op het veld vrijwel onzichtbaar. Er zijn geen patronen te ontdekken die toe te schrijven zijn aan ingeslepen trainingsvormen. Buijs’ wisselbeleid is duidelijk: bij een achterstand komen aanvallende krachten het elftal versterken.

Het coachen langs de kant van het veld is meeslepend, druk en soms emotioneel. Dat hoeft niet slecht te zijn voor een jonge selectie die tijdens de wedstrijden veel steun en aanwijzingen nodig heeft. Maar de vraag blijft wel of zijn manier van coachen over een heel seizoen wel effectief is. In elk geval leeft hij sterk mee met wat er op het veld gebeurt. Je ziet hem vrijwel nooit als een dood vogeltje op de bank zitten.

Belangrijk is de vraag is in hoeverre Buijs verantwoordelijk is voor de resultaten. Hij is natuurlijk afhankelijk van de jaarlijkse mutaties. De beste spelers worden verkocht en daarvoor in de plaats bepaalt de technisch manager welke spelers worden aangekocht. De verantwoordelijkheid van de prestaties wordt dus gedeeld door de trainer en de manager. Zo kun je Buijs niet 100 procent verantwoordelijk stellen voor de huidige plaats op de ranglijst.

Dan nu de conclusie. De clubleiding moet eerst bepalen wat het beleid is voor de komende jaren. Gaat FC Groningen op dezelfde voet verder met noodzakelijke spelersverkopen of is een ambitie haalbaar die gebaseerd is om geleidelijk naar de top van de eredivisie te klimmen. Met een ongewijzigd clubbeleid lijkt niets een contractverlenging van Buijs in de weg te staan. Als de club hogere ambities nastreeft, hoort daar ook een passende trainer/coach bij. In dat geval kan er beter afscheid genomen worden van Buijs en zal geprobeerd moeten worden om Giovanni van Bronckhorst aan te trekken. Hij is inmiddels een ervaren trainer die nu werkloos thuis zit en op een telefoontje zit te wachten.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten